Drożdżówki z kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże suche - 1 kawałek (40 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (120 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (120 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na drożdżówki z kruszonką krok po kroku
Mąkę pszenną (1 szklanka) wsyp do miski, dodaj drożdże i ciepłe mleko.
Dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj, odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Następnie wbij jajka i połącz wszystkie składniki.
Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i posyp odrobiną mąki, a następnie rozwałkuj.
Następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój w paski o grubości 3-4 cm.
Przełóż na blaszkę do pieczenia.
Masło rozetrzyj w palcach z pozostałą ilością mąki i resztą cukru tak, aby powstała kruszonka.
Posyp nią powstałe drożdżówki i upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.
W tym czasie przygotuj lukier, wystarczy, że rozetrzesz cukier puder z sokiem z cytryny.
Upieczone i wystudzone drożdżówki polej domowym lukrem.
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Drożdżówki z makiem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Bułeczki z makiem
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Drożdżówki z borówkami
-
Kanelbulle
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat drożdżówek z kruszonką
Drożdżówki z kruszonką, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.
Przepis na drożdżówki z kruszonką nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.
Zatem, jak zrobić drożdżówki z kruszonką, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże — mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz, nasze bułeczki będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, jajka, masło, cukier puder i sok z cytryny. Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki.
W tym momencie przygotujemy kruszonkę i lukier. Wystarczy, że mąkę wymieszasz z cukrem i kawałkami masła. Lukier powstanie z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego zrób rulon i potnij na równe paski o grubości 3-4 cm i ułóż na blasze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta dodaj odrobinę kruszonki i upiecz w piekarniku. Po 15 minutach nasze pyszne drożdżówki gotowe. Gdy ostygną, polej je odrobiną lukru. Będą idealne na śniadanie, na słodko lub przekąskę. Nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Skoro już wiesz jak upiec drożdżówki z kruszonką, przygotuj je dla dzieci i nie tylko.
Alergeny w drożdżówkach z kruszonką
Lista alergenów dla drożdżówek z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z kruszonką
Drożdżówki możesz przygotowywać w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę np. na ryżową, gryczana, owsiana bez glutenu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.