Drożdżówki z jagodami

Opublikowano: 18.08.2021 r., 18:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drożdżówki z jagodami podane na białym talerzu.
Drożdżówki z jagodami
Drożdżówki z jagodami to doskonała propozycja na przekąskę do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten smaczny wypiek i zaskocz swoich bliskich.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
181 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Drożdże suche (5 g)
  • Mleko 2% (150 ml)
  • Mąka pszenna typ 750 (250 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko najlepiej rozmiar L (2 szt.)
  • Masło roślinne (125 g)
  • Jagody (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (10 g)
  • Cukier puder (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na drożdżówki z jagodami krok po kroku

Przygotuj rozczyn: do miski włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość zalej połową szklanki ciepłego mleka i składniki dokładnie wymieszaj. Rozczyn pozostaw na 25 min w ciepłym miejscu.

Do miski przesiej 200 gram mąki. Następnie dodaj do niej szczyptę soli oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. Składniki delikatnie wymieszaj przy użyciu łyżki.

Do mąki dodaj jedno jajko i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni.

Następnie masę wyrabia j przy pomocy miksera przez około 10 min. Po tym czasie dodawaj do masy 100 gram stopionego, przestudzonego masła i mieszaj składniki przez około 5 min.

Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryje czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.

W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej posiekane drobno zimne masło oraz cukier puder. Składniki rozcieraj przy pomocy palców do momentu powstania kruszonki.

Jagody umyj i osusz. Następnie wymieszaj je z odrobiną mąki ziemniaczanej.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnij z miski, wyłóż na blat posypany mąką i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto podzielna 12 równych części.

Z każdej części ciasta uformuj placek o grubości około półtora centymetra. Na każdy placek nałóż jagody i zlep brzegi ciasta.

Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko wymieszaj z pozostałym mlekiem a powstałą substancją posmaruj wierzch bułeczek i posyp je kruszonką.

Drożdżówki piecz przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Gotowe bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek z jagodami

Drożdżówki z jagodami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowano do kawy i herbaty dla całej rodziny i znajomych. Wypiek ten świetnie sprawdzi się jaką słodka przekąska dla najmłodszych. Przepis na drożdżówki z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania bułeczek z kruszonką to: drożdże, mleko, mąka pszenna, cukier, jajka, masło roślinne, jagody czarne, mąka ziemniaczana, cukier puder oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić drożdżówki z jagodami? Wystarczy że przygotujesz ciasto drożdżowe wg wytycznych. Następnie do placków przygotowanych ciasta umieścisz jagody i zawiniesz drożdżówki. Gotowe bułeczki położysz na blaszce do pieczenia, posmarujesz je jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypiesz wcześniej przygotowaną kruszonką. Ile piec bułki z jagodami? W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C wystarczy piec je przez około 20 min. Kruszonka do bułek z jagodami jest bardzo prosta w przygotowaniu i nada charakterystyczną chrupkość dla wypieku.

Jagody wykorzystane do przygotowania drożdżówek to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminą C, niektóre witaminy z grupy B i karotenoidy. Dzięki obecności tych składników odżywczy ch jagody charakteryzują się właściwościami bakteriobójczymi, działają również przeciw zapalnie oraz łagodzą bóle brzucha i nudności. Mleko oraz jajka wykorzystane do przygotowania drożdżówek są natomiast doskonałym źródłem białka, które jest pełno wartościowe oraz łatwo przyswajalne.

Podsumowując bułki z jagodami to doskonała propozycja na smaczne wypieki dla całej rodziny. Świetnie smakuje z dodatkiem herbaty i kawy. Dla dzieci możesz podać te smaczne bułeczki z dodatkiem kakao. Jest to idealne rozwiązanie w diecie wegetariańskiej. Dodatek owoców dodania sprawi, że będzie ona doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin.

Alergeny w drożdżówkach z jagodami

Lista alergenów dla drożdżówek z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówki z jagodami to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
241.47
181.10
Białko (g)
5.82
4.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
36.38
27.29
Węglowodany przyswajalne (g)
35.12
26.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
8.16
6.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
5.35
4.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
1.50
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.35
2.51
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.29
34.71
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
33.52
25.14
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.15
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.68
1.26
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.32
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.77
0.58
Retinol (µg (mcg))
33.02
24.77
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
1.93
1.45
Ryboflawina (mg)
0.25
0.19
Niacyna (mg)
2.43
1.82
Foliany (µg (mcg))
70.54
52.91
Beta karoten (µg (mcg))
6.04
4.53
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
123.68
92.76
Potas (mg)
101.87
76.40
Wapń (mg)
33.92
25.44
Fosfor (mg)
75.43
56.58
Magnez (mg)
12.43
9.33
Żelazo (mg)
1.51
1.13
Cynk (mg)
0.54
0.41
Miedź (mg)
0.08
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek z jagodami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek z jagodami

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 750
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
2 szt.
najlepiej rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło roślinne
125 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.53
Za 125 g
Jagody
150 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
48.00