Drożdżówki z jagodami
- Drożdże suche (5 g)
- Mleko 2% (150 ml)
- Mąka pszenna typ 750 (250 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko - najlepiej rozmiar L (2 szt.)
- Masło roślinne (125 g)
- Jagody (150 g)
- Mąka ziemniaczana (10 g)
- Cukier puder (10 g)
Przepis na drożdżówki z jagodami krok po kroku
Przygotuj rozczyn: do miski włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość zalej połową szklanki ciepłego mleka i składniki dokładnie wymieszaj. Rozczyn pozostaw na 25 min w ciepłym miejscu.
Do miski przesiej 200 gram mąki. Następnie dodaj do niej szczyptę soli oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. Składniki delikatnie wymieszaj przy użyciu łyżki.
Do mąki dodaj jedno jajko i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni.
Następnie masę wyrabia j przy pomocy miksera przez około 10 min. Po tym czasie dodawaj do masy 100 gram stopionego, przestudzonego masła i mieszaj składniki przez około 5 min.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryje czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej posiekane drobno zimne masło oraz cukier puder. Składniki rozcieraj przy pomocy palców do momentu powstania kruszonki.
Jagody umyj i osusz. Następnie wymieszaj je z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnij z miski, wyłóż na blat posypany mąką i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto podzielna 12 równych części.
Z każdej części ciasta uformuj placek o grubości około półtora centymetra. Na każdy placek nałóż jagody i zlep brzegi ciasta.
Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko wymieszaj z pozostałym mlekiem a powstałą substancją posmaruj wierzch bułeczek i posyp je kruszonką.
Drożdżówki piecz przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Gotowe bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Więcej informacji na temat drożdżówek z jagodami
Drożdżówki z jagodami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowano do kawy i herbaty dla całej rodziny i znajomych. Wypiek ten świetnie sprawdzi się jaką słodka przekąska dla najmłodszych. Przepis na drożdżówki z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania bułeczek z kruszonką to: drożdże, mleko, mąka pszenna, cukier, jajka, masło roślinne, jagody czarne, mąka ziemniaczana, cukier puder oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić drożdżówki z jagodami? Wystarczy że przygotujesz ciasto drożdżowe wg wytycznych. Następnie do placków przygotowanych ciasta umieścisz jagody i zawiniesz drożdżówki. Gotowe bułeczki położysz na blaszce do pieczenia, posmarujesz je jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypiesz wcześniej przygotowaną kruszonką. Ile piec bułki z jagodami? W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C wystarczy piec je przez około 20 min. Kruszonka do bułek z jagodami jest bardzo prosta w przygotowaniu i nada charakterystyczną chrupkość dla wypieku.
Jagody wykorzystane do przygotowania drożdżówek to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminą C, niektóre witaminy z grupy B i karotenoidy. Dzięki obecności tych składników odżywczy ch jagody charakteryzują się właściwościami bakteriobójczymi, działają również przeciw zapalnie oraz łagodzą bóle brzucha i nudności. Mleko oraz jajka wykorzystane do przygotowania drożdżówek są natomiast doskonałym źródłem białka, które jest pełno wartościowe oraz łatwo przyswajalne.
Podsumowując bułki z jagodami to doskonała propozycja na smaczne wypieki dla całej rodziny. Świetnie smakuje z dodatkiem herbaty i kawy. Dla dzieci możesz podać te smaczne bułeczki z dodatkiem kakao. Jest to idealne rozwiązanie w diecie wegetariańskiej. Dodatek owoców dodania sprawi, że będzie ona doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin.
Alergeny w drożdżówkach z jagodami
Lista alergenów dla drożdżówek z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z jagodami
Drożdżówki z jagodami to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.