Drożdżówki z cynamonem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier (250 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Masło (160 g)
- Mleko 2% (150 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cynamon (40 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na drożdżówki z cynamonem krok po kroku
W rondelku roztop 80 g masła.
Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników (użyj tylko 50 g cukru, reszta jest potrzebna później), wraz z roztopionym masłem i wyrób.
Uformuj z niego kulę i przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotuj cukier cynamonowy: roztop 80 g masła, a następnie zmieszaj go z 200 g cukru i cynamonem. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 3 cm.
Za pomocą szklanki wytnij koła, które posmaruj masłem cynamonowym. Krążki zwiń na połowę. Połówki ciastek ponownie posmaruj masłem cynamonowym. Potem ponownie złóż na połowę.
Formę do muffinek posmaruj olejem. Tak przygotowane trójkąciki ułóż węższą stroną do dołu. Ułóż po 3 lub 4 szt w zależności od wielkości formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat drożdżówek z cynamonem
Drożdżówki z cynamonem to idealny wybór dla wszystkich osób, które kochają proste desery. Drożdżówki są bardzo aromatyczne, a przy okazji puszyste i miękkie.
Przepis na drożdżówki z cynamonem to najlepszy sposób na domowe bułeczki jak z cukierni. Całość nie potrzebuje długiego pieczenia w piekarniku. Bułki rosną jak szalone. Te skandynawskie bułeczki drożdżowe będą dobrą opcją na podwieczorek i deser. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej spiżarni. Do ich stworzenia potrzeba tylko odrobinę czasu i cierpliwości, jednak zdecydowanie są tego warte. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć całość może wydawać się pracochłonna i skomplikowana, to tylko pozory. Tak naprawdę z wykonaniem tego deseru poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Są one proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To dobre rozwiązanie nawet dla dzieci, gdyż są słodkie, ale bardzo delikatne i puszyste. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. Te bułeczki można zrobić w kilka chwil, więc przepis sprawdzi się nawet dla zabieganych. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, bułki nie będą tak puszyste i smaczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drożdżówki z cynamonem, by były pyszne, a przy tym dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To bułeczki kruche i aromatyczne. Te z przepisu są po prostu najlepsze. To najlepsze bułki dla miłośników prostych słodkości. Bułeczki można przygotować w ekspresowym tempie, można nawet pominąć wcześniejsze przygotowanie rozczynu, gdyż całość i tak fantastycznie urośnie. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do nagrzanego, a potem lekko ostudzonego piekarnika, gdzie temperatura będzie dość wysoka i drożdże będą rosły w szybszym tempie. To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Te bułeczki wspaniale sprawdzą się nawet na drugie śniadanie, gdyż są lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.
Alergeny w drożdżówkach z cynamonem
Lista alergenów dla drożdżówek z cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z cynamonem
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć często w menu.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.