Drożdżówki z borówkami
- Mąka pszenna typ 500 - 500, 100 (600 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (200 ml)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Borówka amerykańska - 2 szklanki (300 g)
- Drożdże świeże (50 g)
Przepis na drożdżówki z borówkami krok po kroku
W misce zmieszaj 100g mąki, 50g cukru i 50g masła. Wyrób rękami, by miało spójną konsystencję, następnie owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, szczyptę cukru pudru i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
W rondelku roztop masło i zostaw je do ostudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj masło i rozczyn z drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij jajka z połową szklanki cukru. Następnie dodaj do nich mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Ciasto ponownie wyrób. Następnie rozwałkuj i wytnij szklanką okręgi. Każdy rozpłaszcz w dłoni. Na środku każdego umieść kilka sztuk borówek.
Kruszonkę wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce. Każdą bułkę posyp kruszonką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej bułki. Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z makiem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Bułeczki z makiem
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Kanelbulle
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat drożdżówek z borówkami
Drożdżówki z borówkami to wspaniały sposób na pyszne i łatwe słodkości, które zawsze się udają. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich smak zaskakuje wspaniałą słodyczą. Ten przepis będzie idealny dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Bułeczki są chrupiące, ze wspaniałą kruszonką. Borówki, po upieczeniu stają się jeszcze słodsze.
Drożdżówki w tym wydaniu robione są z borówkami amerykańskimi, które wspaniale się komponują z ciastem drożdżowym.
Bułeczki oprószone są wspaniałą kruszonką, która jest niezwykle słodka, przez co całość jest jeszcze bardziej fantastyczna.
Przepis na drożdżówki z borówkami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Jednak całość zajmuje trochę czasu, gdyż ciasto drożdżowe musi najpierw odpowiednio wyrosnąć. Należy o tym pamiętać, by wyrobić ciasto odpowiednio wcześnie. To jednak najprostszy sposób na przygotowanie tych bułeczek. Do całości potrzeba tylko kilku składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a zazwyczaj nawet w domowej spiżarni.
Te drożdżówki będą świetnym produktem szczególnie dla dzieci. Sprawdzą się idealnie na słodkie śniadanie, podwieczorek czy szybką przekąskę. Sparowane ze zdrowym owocem czy jogurtem będą wspaniałym zbilansowanym posiłkiem.
To bardzo pyszne bułki, które swój wyjątkowy smak zawdzięczają wspaniałemu ciastu. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle puszyste, delikatne i miękkie. Tworzy po upieczeniu wspaniałą formę. Fantastycznego smaku dodają bułeczkom również borówki, które są niezwykle zdrowymi owocami. Dostarczają dużej ilości witaminy C, a także antyoksydantów, które wspierają zdrowie całego organizmu. Te owoce powinny gościć jak najczęściej w menu. Ten przepis to idealny sposób na wykorzystanie borówek w sezonie. Bardzo często brakuje pomysłu na to jak użyć duże ilości tych jagód w lecie. Bułeczki sprawdzą się świetnie, gdyż są niezwykle słodkie i bardzo sycące.
To zdecydowanie najlepsze bułeczki drożdżowe z borówkami, które będą wspaniałym wyborem na wspaniałą szybką przekąskę. Są nieskomplikowane, a bardzo efektowne. Smakują jak z najlepszej cukierni.
Alergeny w drożdżówkach z borówkami
Lista alergenów dla drożdżówek z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z borówkami
Te bułki zawierają sporo cukru i nasyconych tłuszczów, dlatego nie powinny gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(78g)
Węglowodany
(78g)
Tłuszcze
(78g)
Witaminy
(78g)
Składniki mineralne
(78g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.