Drożdżówka bezglutenowa
- Mąka ryżowa (250 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (90 g)
- Mąka ziemniaczana (70 g)
- Mielone siemię lniane - 2 łyżki (30 g)
- Mąka jaglana (60 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Mleko 2% (335 ml)
- Drożdże świeże (25 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Olej kokosowy (100 ml)
- Borówka amerykańska mrożona (400 g)
Przepis na drożdżówkę bezglutenową krok po kroku
Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, cukier i 1 łyżkę dowolnej mąki. Całość odstaw na 15 minut.
olej kokosowy rozpuść.
Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą masę.
Do dużej miski przesiej mąki i dodaj siemię lniane. Wlej zaczyn i masę jajeczną.
Całość dokładnie wymieszaj, wlewając rozpuszczony olej kokosowy i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Całość dokładnie wymieszaj, wlewając rozpuszczony olej kokosowy i wyrób na jednolitą masę.
Całość dokładnie wymieszaj, wlewając rozpuszczony olej kokosowy i wyrób na jednolitą masę.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Uformuj z nich kulki i spłaszcz w dłoniach.
Na środku zrób dołek. Do każdej bułeczki włóż umyte borówki.
Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw je na kolejne 15 minut.
Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Gotowe drożdżówki posyp cukrem pudrem.
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Fit sernik na zimno
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciastka z mąki kokosowej
-
Ciastka marchewkowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe
Więcej informacji na temat drożdżówki bezglutenowej
Drożdżówka bezglutenowa jest świetną opcją zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Całość prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest naprawdę smaczna. Choć może się wydawać, że stworzenie pysznej bułki z mąk bezglutenowych jest niemożliwe, ta receptura udowadnia, że jest zupełnie inaczej. Wszystko jest w niej odpowiednio połączone, dzięki czemu całość wychodzi niezwykle delikatna i puszysta.
Przepis na drożdżówki bezglutenowe jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Choć drożdżówki można zrobić też w wersji z gotowych mieszanek, to jednak taka kompozycja zwykle zostawia wiele do życzenia. Gotowe mieszanki zawierają sporo konserwantów, emulgatorów i innych dodatków, które wcale nie są aż tak konieczne. Choć ułatwiają stworzenie sprężystego ciasta, można to również zrobić w domowych warunkach. Wystarczy sporządzić mieszankę i dodać do niej odrobinę siemienia lnianego, które dodatkowo wesprze całą konstrukcję, a także pozwoli połączyć ciasto razem. Nie obejdzie się również bez dodatku jajek, które również wspaniale wiążą całe ciasto. Warto pamiętać, by sięgać najlepiej po jajka z wolnego wybiegu, które dodatkowo często są wzbogacane o Omega 3, kwasy tłuszczowe niezwykle istotne w utrzymaniu zdrowia. Choć w tym przepisie używa się jako nadzienia borówek, można też pokusić się o dowolne inne owoce. Świetnie sprawdzają się inne jagodowe, albo jabłka czy gruszki. Można również użyć białego sera zmieszanego z żółtkiem i cukrem waniliowym, by stworzyć drożdżówki jak serniczki. Dzięki tak dużej ilości kombinacji te bułeczki są bardzo uniwersalne i świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju okazje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezglutenowe drożdżówki zupełnie samodzielnie w swoim własnym domu, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo prosta i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Warto jednak pamiętać, że by stworzyć pyszne bułeczki należy najpierw zrobić zaczyn. Ta kompozycja idealnie sprawdzi się dla dzieci, zwłaszcza na śniadanie. To idealny pomysł na wypieki z mąki bezglutenowej, łatwe i smaczne.
Alergeny w drożdżówce bezglutenowej
Lista alergenów dla drożdżówki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na drożdżówkę bezglutenową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- borówka amerykańska mrożona
Wartości odżywcze drożdżówki bezglutenowej
Te bułki, tak jak inne słodkości nie powinny gościć zbyt często w menu, ze względu na dużą ilość cukru.
Energia i białka
(104g)
Węglowodany
(104g)
Tłuszcze
(104g)
Witaminy
(104g)
Składniki mineralne
(104g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.