Drink z malibu
- Prosecco - niecała szklanka (200 g)
- Sok ananasowy 100% - niecała szklanka (200 ml)
- Malibu (50 ml)
- Rum (50 ml)
- Lód (200 g)
- Mleczko kokosowe (150 ml)
Przepis na drink z malibu krok po kroku
W shakerze umieść kostki lodu, wlej malibu, rum, sok ananasowy oraz mleko kokosowe, wstrząśnij i przecedź przez sito wlewając do szklanek.
Drinki dopełnij schłodzonym prosecco.
Więcej informacji na temat drinka z malibu
Drink z malibu to dobry koktajl na bazie likieru kokosowego o nazwie Malibu. Przepis na drinka z malibu jest łatwy do przygotowania, dlatego możesz od niego zacząć swoją przygodę z barmaństwem. Do zrobienia drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: malibu, rum, sok ananasowy, mleko kokosowe, prosecco, kostki lodu.
Jak zrobić drinka z malibu? W shakerze umieść kostki lodu, wlej malibu, rum, sok ananasowy oraz mleko kokosowe, wstrząśnij i przecedź przez sito wlewając do szklanek. Dopełnij schłodzonym prosecco.
Malibu to likier produkowany na bazie rumu i aromatu kokosowego, nazywany także aromatyzowanym rumem. Trunek pochodzenia karaibskiego ma średnią zawartość alkoholu. Jest składnikiem wielu różnych drinków. Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych przywieziony do Europy przez ludność Arabską. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej lub melasy. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu. Produkcja rumu zależy od miejsca jego pochodzenia. Rum przeważnie dojrzewa powyżej roku najczęściej w drewnianych beczkach. Kolor rumu w dużej mierze zależy od materiału naczynia w którym dojrzewał, rum dojrzewający w beczkach ma kolor ciemno brązowy. Natomiast rum dojrzewających w stalowych kadziach jest przeźroczysty. Rum może być także dodatkiem do kawy lub przyrządzić na jego bazie można Rumtopf czyli tradycyjne bawarskie owoce w rumie.
Podsumowując drink alkoholowy świetnie sprawdzi się na imprezę w gronie znajomych. Dobry drink z malibu kokosowym jest szybki do przygotowania. Możesz go przygotować w dzbanku i podać na domówkę. Pamiętaj aby przechowywać go w lodówce. Wszystkie składniki do przygotowania napoju alkoholowego powinny być dobrze schłodzone. Drinków na bazie alkoholu bezwzględnie nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie, z uwagi na rozwijający się układ nerwowy. Kobiety w ciąży także nie powinny spożywać alkoholu.
Alergeny w drinku z malibu
Lista alergenów dla drinka z malibu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Prosecco
Wartości odżywcze drinka z malibu
Koktajle alkoholowe powinny być spożywane okazjonalnie. Unikać powinny ich osoby chore na cukrzycę, gdyż zawierają duże ilości cukru. Nie powinny ich także spożywać osoby niepełnoletnie.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.