Drink z białym rumem
- Rum biały (40 ml)
- Sok z limonki (20 ml)
- Syrop cukrowy (10 ml)
- Truskawki mrożone (100 g)
- Woda gazowana - do uzupełnienia (1 ml)
Przepis na drinka z białym rumem krok po kroku
Truskawki odłóż do rozmrożenia, ale tak by nie rozmroziły się całkowicie.
Zblenduj truskawki na mus.
Do shakera wlej rum, mus z truskawek, sok z limonki i syrop cukrowy.
Całość energicznie wstrząśnij.
Przelej do szklanki z kilkoma kostkami lodu.
Uzupełnij wodą gazowaną.
Więcej informacji na temat drinka z białym rumem
Dziś prezentujemy przepis na drinka z białym rumem. Ten prosty drink na bazie rumu świetnie sprawdzi się na imprezę. Składniki to tylko biały rum, sok z limonki, syrop cukrowy i truskawki. W sezonie letnim możesz wykorzystać truskawki świeże zamiast mrożonych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drinka z białym rumem, to pamiętaj by zwracać uwagę na proporcje. Dzięki temu drink ten nie będzie za kwaśny, ani nie za słodki.
Rum zaliczany jest do alkoholi wysokoprocentowych. Powstaje ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Najczęściej kojarzy się on z piratami, nie tylko dzięki kinematografii. Okazuje się, że pierwsze masowe produkcje tego trunku miały miejsce w rejonach Morza Karaibskiego, gdzie również rozkwitło piractwo. Pierwotny rum osiągał moc do nawet 81% alkoholu. Jednak producenci musieli dostosować się do unijnych norm i tym samym w sklepie możemy spotkać tylko rum rozcieńczony, osiągający do 40% alkoholu.
Do wyboru mamy kilka rodzajów rumu. Różnią się one kolorem i smakiem. Rum biały, zwany też srebrnym jest słodszy i używa się go głównie do drinków. Rum złoty zawdzięcza swoją nazwę barwie, która jest bursztynowa. Jest również bardziej aromatyczny. Występuje również rum ciemny o mocnym smaku i aromacie, który można także wykorzystywać w kuchni. Na sklepowych półkach spotkać można też rum dodatkowo aromatyzowany np. pomarańczą lub kokosem. Z tego ostatniego powstaje słynny likier- malibu.
Nasze wskazówki jak zrobić drinka z białym rumem wykorzystują słynne dodatki do tego trunku. Sok z limonki, syrop cukrowy i lód wystarczą by podbić smak rumu. Dodając do tego mus z truskawek otrzymujemy truskawkowe daiquiri. Drink z białym rumem będzie idealny na gorące dni. Jeśli chcecie dodać mu świeżości możecie przystroić go listkami świeżej mięty. Używając świeżych truskawek zostawcie kilka sztuk do przystrojenia drinka. Aby był bardziej jedwabisty w konsystencji możecie również mus z truskawek przetrzeć przez sitko, dzięki temu usuniecie z musu pestki.
Koniecznie wypróbujcie nasz pomysł na drinka z białym rumem.
Alergeny w drinku z białym rumem
Lista alergenów dla drinka z białym rumem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na drinka z białym rumem
Wartości odżywcze drinka z białym rumem
Rum zaliczany jest do alkoholi wysokoprocentowych, dlatego jest niewskazany dla osób z chorobami przewlekłymi takimi jak cukrzyca lub nadciśnienie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.