Drink z amaretto
- Wódka - 2 kieliszki (100 ml)
- Sok pomarańczowy - niecała szklanka (200 ml)
- Likier Amaretto (60 ml)
- Lód (200 g)
Przepis na drink z amaretto krok po kroku
Kostki lodu umieść w szklance.
Do shakera wlej wódkę, likier amaretto oraz sok pomarańczowy i wymieszaj dokładnie.
Przelej do szklanek.
Więcej informacji na temat drinka z amaretto
Drink z amaretto jest połączeniem soku pomarańczowego i likieru amaretto. Amaretto jest włoskim likierem o szerokim zastosowaniu. Z jego wykorzystaniem można przygotować wiele ciekawych drinków. Przepis na drinka z amaretto jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do wykonania drinka potrzebne są następujące składniki: wódka, likier amaretto, sok pomarańczowy oraz kostki lodu.
Jak zrobić drinka z amaretto? W szklankach typu long umieść kostki lodu. W shakerze umieść wódkę, sok pomarańczowy i amaretto, wstrząśnij i przelej do szklanek. Udekoruj szklankę plastrem pomarańczy.
Amaretto to włoskiego pochodzenia likier wytwarzany na bazie migdałów oraz aromatu waniliowego. Amaretto zawiera do 30% zawartości alkoholu. Likier jest często składnikiem deserów, drinków i ciast. Jest także jednym z najczęściej kupowanych likierów alkoholowych.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Sok pomarańczowy możesz przygotować w domu lub kupić gotowy. Zwróć uwagę, aby był bez dodatku cukru oraz jeśli to możliwe świeżo wyciskany, a nie przygotowany z koncentratu. Pomarańcze wykorzystane do produkcji soku zawierają dużo kwasu foliowego oraz witaminy C, która odpowiada za wzmacnianie naszej odporności a kiedyś stosowana była w leczeniu i zapobieganiu szkorbutu.
Podsumowując łatwy drink z wódką idealnie pasuje na imprezę. Proporcje możesz zwiększyć i przygotować drink w dzbanku podając go na domówkę.
Alergeny w drinku z amaretto
Lista alergenów dla drinka z amaretto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- likier Amaretto
Wartości odżywcze drinka z amaretto
Koktajle z alkoholem powinny występować sporadycznie w naszej diecie. Powinniśmy ograniczać ich spożycie ze względu na wysoką kaloryczność oraz negatywny wpływ alkoholu na cały organizm.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.