Drink kokosowy
- Mleczko kokosowe - Niecała szklanka (200 ml)
- Syrop cukrowy (50 ml)
- Wódka (80 ml)
- Kahlua (40 ml)
- Lód (200 g)
Przepis na drinku kokosowym krok po kroku
Do kieliszków koktajlowych włóż po 100g kruszonego lodu.
W shakerze umieść wódkę, syrop cukrowy, Kahlua oraz mleko kokosowe, wstrząśnij i przelej do kieliszków.
Więcej informacji na temat drinka kokosowego
Drink kokosowy to doskonała propozycja dla miłośników kokosa i mlecznych drinków. Przepis na drinka kokosowego jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do przygotowania drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: mleczko kokosowe, Kahlua, wódka, syrop cukrowy, kostki lodu.
Jak zrobić kokosowego drinka ? Na początek przygotuj kruszony lód. W torebce strunowej umieść kostki lodu, zamknij i przykryj ściereczką, rozdrobnij tłuczkiem do mięsa. Lód umieść w kieliszkach. Do shakera wlej wódkę, mleczko kokosowe, Kahlua oraz syrop cukrowy, wstrząśnij mocno i przelej do kieliszków.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótko łańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując szybki koktajl alkoholowy jest dobry na spotkanie z koleżankami. Drink kokosowy jest drinkiem typowo kobiecym, jest słodki i gęsty dlatego doskonale sprawdza się na imprezę w kobiecym gronie. Proporcje na drinka dobierz indywidualnie w zależności od swoich preferencji.
Alergeny w drinku kokosowym
Lista alergenów dla drinka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na drinku kokosowym
Wartości odżywcze drinka kokosowego
Drinki z dodatkiem alkoholu są wysokokaloryczne, do tego alkohol nie zawiera żadnych składników odżywczych dlatego powinien występować w naszej diecie możliwie jak najrzadziej. Alkoholu nie powinny spożywać osoby z problemami z wątrobą i nerkami.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.