Dressing musztardowy

Opublikowano: 06.11.2023 r., 14:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dressing musztardowy
Dressing musztardowy
Dressing musztardowy to idealny dodatek do wielu dań dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i wykorzystaj go jako dodatek nie tylko do sałatki.
Przygotowanie 10 min
205 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Miód - 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na dressing musztardowy krok po kroku

Wszystkie składniki przełóż do małej miseczki, energicznie wymieszaj.

Tak przygotowany dressing podawaj na przykład z sałatką.

Jak oceniasz przepis na dressing musztardowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,3% osób

Więcej informacji na temat dressingu musztardowego

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. Jednak nie ma sałatki bez sosu, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na dressing musztardowy. Będzie to najlepszy szybki dodatek do sałatek, ale też do wielu innych posiłków. Dzisiaj przedstawię ci mój sprawdzony przepis na sałatkę, do której idealnie pasuje dressing musztardowy.

Klasyczna sałatka nicejska z anchois to doskonały pomysł na rodzinny lunch lub imprezową przekąskę.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na sałatkę nicejską z jajkiem.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz nich potrzebne będą jeszcze inne składniki, takie jak: sałata lodowa, tuńczyk, pomidory, kukurydza, oliwki, cebula oraz oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny. Z trzech ostatnich powstanie przepis na sos do sałatki nicejskiej. Będzie to delikatny dressing na bazie roślinnej oliwy.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Sałatę pokrój drobno na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa, wrzuć kukurydzę i oliwki.

Na końcu dodaj anchois, kawałki tuńczyka i jajka pokrojone w ćwiartki.

Pamiętaj, aby przygotować delikatny dressing.

Zatem, jak zrobić dressing musztardowy?

Wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Polej sałatkę po całości. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Nasz domowy dressing jest gotowy do spożycia.

Sałatka nicejska z jajkiem i z tuńczykiem jest szybka w przygotowaniu i sprawdzi się na wiele okazji. Dlatego koniecznie zapisz ten przepis.

Jeśli już znasz mój prosty przepis, koniecznie wykorzystaj go do swojego najbliższego posiłku, będzie to idealny pomysł na szybki posiłek poza domem.

Alergeny w dressingu musztardowy

Lista alergenów dla dressingu musztardowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze dressingu musztardowego

na 100g gotowej potrawy

Przy przygotowaniu tego dressingu koniecznie pamiętaj, aby wybrać miód o dobrej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
513.00
205.20
Białko (g)
1.47
0.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
15.50
6.20
Węglowodany przyswajalne (g)
14.03
5.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
51.13
20.45
Tłuszcze nasycone (g)
9.38
3.75
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
1.33
0.53
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.22
0.09
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
7.32
2.93
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.21
0.08
Foliany (µg (mcg))
2.67
1.07
Beta karoten (µg (mcg))
10.33
4.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
368.33
147.33
Potas (mg)
59.17
23.67
Wapń (mg)
22.50
9.00
Fosfor (mg)
36.67
14.67
Magnez (mg)
16.33
6.53
Żelazo (mg)
0.88
0.35
Cynk (mg)
0.25
0.10
Miedź (mg)
0.03
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny dressingu musztardowego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dressingu musztardowego

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
37.00