Dressing do sałaty lodowej
- Miód (30 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Musztarda (30 g)
Przepis na dressing do sałaty lodowej krok po kroku
Do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i musztardę.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Do sosu dodaj oliwę i mieszaj aż składniki dokładnie się połączą.
Więcej informacji na temat dressingu do sałaty lodowej
Dressing do sałaty lodowej to doskonała propozycja na dobry sos winegret. Świetnie sprawdzi się do wielu sałatek, w których składnie znajduje się sałata lodowa, ale nie tylko. Będzie to dobry lekki dressing do sałatki na bazie różnych sałat i na przykład szpinaku. Przepis na sos do sałaty lodowej jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. W dalszej części dowiesz się jak zrobić sos do sałaty lodowej. Do jego wykonania potrzebne Tobie będą następujące produkty spożywcze: miód, oliwa z oliwek, musztarda, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
A więc jak zrobić sos winegret do sałaty lodowej? Wystarczy, że wszystkie produkty wlejesz do kubeczka lub słoiczka (użycie słoiczka będzie lepszym rozwiązaniem). Następnie składniki dokładnie wymieszasz przy użyciu łyżki lub jeśli użyjesz słoika energicznie nim wstrząsaj uprzednio zakręcając pokrywkę. Przepis jest na prawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebujesz nie więcej jak 5 minut.
Oliwa z oliwek jest produktem dość kalorycznym, ale dostarczającym do naszego organizmu wieli cennych witamin. Jest to produkt pochodzenia roślinnego, dlatego w swoim składzie nie zawiera cholesterolu. Obecne są w niej natomiast wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy, obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Oliwa zawiera w swoim składzie pokaźną ilość witaminy A, E oraz K (czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Obecność tych witamin działa przeciwzakrzepowo oraz wpływa na naszą odporność i opóźnienie procesów starzenia się skóry.
Podsumowując ten prosty sos świetnie sprawdzi się nie tylko do sałatek na bazie sałaty lodowej. Będzie idealnym rozwiązaniem do wielu sałatek warzywnych. Dodatkowo sos świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej, wegetariańskiej czy redukcyjnej. Mimo, iż sos jest na bazie oliwy i dostarczy sporych ilości kalorii, warto włączyć go do swojej diety, ponieważ dostarczy wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Alergeny w dressingu do sałaty lodowej
Lista alergenów dla dressingu do sałaty lodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze dressingu do sałaty lodowej
Dressingi to doskonała propozycja na włączenie do diety surowych tłuszczy roślinnych. Ich dodatek nadaje charakter dla wielu sałatek.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.