Dramstiki

Opublikowano: 16.09.2022 r., 11:31 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
udka kurczaka w marynacie
Dramstiki
Poznaj przepis na pyszne, miodowe dramstiki z kurczaka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
698 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Oliwa z oliwek 6 łyżek (60 ml)
  • Miód 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa kurczak złocisty
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na dramstiki krok po kroku

Oliwę wymieszaj z miodem i przyprawami.

Udka z kurczaka zalej marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 1-1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na dramstiki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat dramstików

Dramstiki z kurczaka to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Dramstiki, zwane też pałkami z kurczaka, to nic innego, jak małe udka, zamarynowane w aromatycznej zalewie i pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dramstiki, aby były smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na dramstiki jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie udek z kurczaka oraz składników na marynatę. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza marynaty miodowe, przygotowane z oliwy z oliwek, miodu, przyprawy do kurczaka oraz rozmarynu. Jednak śmiało możesz przygotować również inne zalewy, ze składników i przypraw, które najlepiej trafiają w Twoje gusta. Drumstiki z kurczaka w zalewie słodko kwaśnej, meksykańskiej, czy musztardowej są równie pyszne. Mimo że samo przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużej ilości czasu, pamiętaj, że mięso powinno marynować się w lodówce przez minimum godzinę. Dzięki temu udka z kurczaka dokładnie przejdą smakiem i aromatem marynaty, a całe danie będzie zdecydowanie smaczniejsze. Dramstiki z kurczaka możesz zarówno upiec, jak i usmażyć na patelni. My polecamy pierwszą opcję, mięso jest wtedy lepiej sprawne, bardziej soczyste i mniej kaloryczne. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na miodowe dramstiki z kurczaka, które świetnie sprawdzą się na szybki i prosty obiad dla całej rodziny.

Alergeny w dramstikach

Lista alergenów dla dramstików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

W przepisie na dramstiki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa kurczak złocisty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze dramstików

na 100g gotowej potrawy

Kurczaka warto upiec, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, będzie wtedy mniej kaloryczny i lepiej strawny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
253.82
698.00
Białko (g)
14.92
41.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
3.15
8.67
Węglowodany przyswajalne (g)
3.14
8.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
20.00
55.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.38
17.55
Tłuszcze nienasycone (g)
13.62
37.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.00
27.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.62
9.95
Cholesterol (mg)
84.55
232.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
25.45
70.00
Witamina B6 (mg)
0.29
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.40
Witamina C (mg)
0.20
0.55
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.25
Witamina E (mg)
0.79
2.16
Retinol (µg (mcg))
25.45
70.00
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.13
0.35
Niacyna (mg)
4.30
11.84
Foliany (µg (mcg))
3.71
10.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
76.62
210.70
Potas (mg)
186.49
512.85
Wapń (mg)
8.45
23.25
Fosfor (mg)
141.05
387.90
Magnez (mg)
17.35
47.70
Żelazo (mg)
0.67
1.85
Cynk (mg)
1.34
3.70
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny dramstików 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dramstików

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
60 ml
6 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Miód
40 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Koszt składników
51.00