Dramstiki
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 6 łyżek (60 ml)
- Miód - 2 łyżki (40 g)
Przepis na dramstiki krok po kroku
Oliwę wymieszaj z miodem i przyprawami.
Udka z kurczaka zalej marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 1-1,5 godziny.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat dramstików
Dramstiki z kurczaka to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Dramstiki, zwane też pałkami z kurczaka, to nic innego, jak małe udka, zamarynowane w aromatycznej zalewie i pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dramstiki, aby były smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na dramstiki jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie udek z kurczaka oraz składników na marynatę. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza marynaty miodowe, przygotowane z oliwy z oliwek, miodu, przyprawy do kurczaka oraz rozmarynu. Jednak śmiało możesz przygotować również inne zalewy, ze składników i przypraw, które najlepiej trafiają w Twoje gusta. Drumstiki z kurczaka w zalewie słodko kwaśnej, meksykańskiej, czy musztardowej są równie pyszne. Mimo że samo przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużej ilości czasu, pamiętaj, że mięso powinno marynować się w lodówce przez minimum godzinę. Dzięki temu udka z kurczaka dokładnie przejdą smakiem i aromatem marynaty, a całe danie będzie zdecydowanie smaczniejsze. Dramstiki z kurczaka możesz zarówno upiec, jak i usmażyć na patelni. My polecamy pierwszą opcję, mięso jest wtedy lepiej sprawne, bardziej soczyste i mniej kaloryczne. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na miodowe dramstiki z kurczaka, które świetnie sprawdzą się na szybki i prosty obiad dla całej rodziny.
Alergeny w dramstikach
Lista alergenów dla dramstików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
W przepisie na dramstiki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa kurczak złocisty
Wartości odżywcze dramstików
Kurczaka warto upiec, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, będzie wtedy mniej kaloryczny i lepiej strawny.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.