Dosa
- Ryż biały (140 g)
- Soczewica czerwona (120 g)
- Sól (3 g)
Przepis na dosę krok po kroku
Soczewicę i ryż przełóż do misek i zalej wodą, odstaw na 12 godzin.
Soczewicę i ryż dodaj do blendera, wlej 1/3 szklanki wody i dodaj szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką masę.
Jeśli masa jest zbyt gęsta i klejąca, dodaj nieco więcej wody. Powinna być tylko nieco gęstsza niż ciasto na tradycyjne naleśniki.
Ciasto przełóż do słoika i odstaw na 10 godzin.
Patelnię nagrzej bardzo mocno.
Ciasto wylewaj na środek patelni i kolistymi ruchami rozprowadzaj po powierzchni.
Naleśniki smaż z obu stron na rumiano.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat dosy
Dosa to smaczne indyjskie naleśniki, które zachwycają zwykłą kruchością i delikatnością. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszy, czy gęstych zup.
Przepis na dosę to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Te cienkie jak papier naleśniki indyjskie będą doskonałym wyborem na co dzień. Zwykle robi się je z soczewicy i fermentowanej mąki ryżowej, można jednak sięgnąć po zwykły ryż i soczewicę, które należy zblendować. Taka opcja dostępna jest właśnie w tym przepisie. Dzięki temu te placki dostępne są dla każdego, nawet gdy wykorzystujemy podstawowe składniki, obecne w każdym sklepie. W Indiach najpopularniejszą wersję przygotowuje się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem fasoli urad dal.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dosę, by były smaczne i delikatne, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. Naleśniki muszą być smażone lub pieczone na płaskiej blaszce lub patelni. Dzięki temu są niezwykle smaczne i chrupiące. Naleśniki można podawać tak jak tradycyjne naleśniki znane w polskiej kuchni, z dowolnymi farszami. Możesz wykorzystać je również jako dodatek do innych dań i zjadać je jak pieczywo. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniają się w masala dosa – mocno pikantną przekąskę. Bardzo często podaje się je również z sosem typu chutney, czyli gęstym sosem na bazie warzyw i owoców. Do najpopularniejszych należy chutney mango i śliwkowy. Do dosy nadaje się każdy rodzaj soczewicy i ryżu. Najlepsza będzie soczewica czerwona i biały ryż o podłużnych nasionach. Najlepszy będzie parboiled lub inne podłużne białe. W sklepach indyjskich można znaleźć ryż specjalnie do dosy. Nie poleca się ryżu do sushi i risotto. Ciasto na naleśniki należy zblendować. Nada się blender ręczny, ale również robot kuchenny z odpowiednią nakładką. Jeśli Twój blender nie jest zbyt dobry, możesz zblendować ryż i soczewicę osobno. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Gęstszą niż ciasto na zwykłe naleśniki. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, dzięki temu będą chrupiące.
Alergeny w dosie
Lista alergenów dla Dosy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dosę
Wartości odżywcze dosy
To opcja, która zawiera sporo białka i cennych składników.
Energia i białka
(66g)
Węglowodany
(66g)
Tłuszcze
(66g)
Witaminy
(66g)
Składniki mineralne
(66g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.