Dorsz ze szpinakiem
- Dorsz filet (300 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na dorsza ze szpinakiem krok po kroku
Rozmroź szpinak.
Na patelni zagotuj szpinak ze śmietanką oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Przełóż sos do naczynia żaroodpornego i ułóż w nim rybę oprószoną solą i pieprzem.
Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
Więcej informacji na temat dorsza ze szpinakiem
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,
- zapobieganie powstawania zakrzepów,
- ułatwiają gojenie się ran,
- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,
- syntezę hormonów,
- pracę układu odpornościowego,
- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,
- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,
- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,
- poprawę nastroju,
- stan włosów, skóry i paznokci.
Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.
Dorsz ze szpinakiem to idealny pomysł na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Sos szpinakowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Przepis na dorsza ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i mrożonego szpinaku, a następnie włożyć rybę do sosu i piec w piekarniku, aż filet z dorsza będzie upieczony. Sos robimy z mrożonego lub świeżego szpinaku, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Dorsz duszony w sosie szpinakowym jest pyszny i bardzo dobry na obiad dla całej rodziny. Duszenie sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby. Dokładne wskazówki jak zrobić dorsza ze szpinakiem znajdziesz powyżej.
Alergeny w dorszu ze szpinakiem
Lista alergenów dla dorsza ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze dorsza ze szpinakiem
Dorsz ze szpinakiem to idealny pomysł na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Natomiast sos szpinakowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny.
Energia i białka
(233g)
Węglowodany
(233g)
Tłuszcze
(233g)
Składniki mineralne
(233g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.