Przepis na dorsz z piekarnika z warzywami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Obierz ziemniaki i marchew, pokrój w talarki, kalafior podziel na mniejsze kawałki i dopraw warzywa solą.

Filet z dorsza pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem.

W naczyniu do zapiekania na spód wyłóż warzywa, na nich ułóż rybę, wlej wino i dodaj kawałeczki masła klarowanego.

Główkę czosnku przekrój na pół i włóż do naczynia.

Cytrynę pokrój w plastry i włóż między warzywa.

Rybę z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut.

Dorsz z piekarnika z warzywami podany na białym talerzu.
Dorsz z piekarnika z warzywami
Koszt przygotowania dania
29.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
346 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Dorsz z piekarnika z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dorszu z piekarnika z warzywami

Dorsz z piekarnika z warzywami to pyszne i niskokaloryczne danie. Dorsz jest delikatną w smaku rybą, dlatego dodane do niego warzywa powinny podkreślać jego smak. Przepis na dorsza z piekarnika jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do przygotowania pieczonej ryby potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, masło klarowane, cytryna, ziemniaki, marchew, kalafior, czosnek, białe wytrawne wino, sól i pieprz.

Jak zrobić dorsza z piekarnika z warzywami? Na początek obierz ziemniaki i marchew, pokrój w talarki, kalafior podziel na mniejsze kawałki i dopraw warzywa solą. Filet z dorsza pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania, na spód wyłóż warzywa, na nich ułóż rybę, wlej wino i dodaj kawałeczki masła klarowanego. Główkę czosnku przekrój na pół i włóż do naczynia. Cytrynę umyj dokładnie i pokrój w plastry i włóż między warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując pomysł na pyszny filet z dorsza zapiekany w piekarniku to świetny pomysł na obiad. Prosty przepis wykonasz szybko, dlatego jest to dobre danie gdy masz dużo obowiązków. Dobry filet nie powinien mieć ości lecz upewnij się o tym przed pieczeniem.

Wartości odżywcze dorsza z piekarnika z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
115.58 kcal
346.74 kcal
Białko
6.77 g
20.31 g

Węglowodany w dorszu z piekarnika z warzywami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
7.16 g
21.47 g
Węglowodany przyswajalne
5.75 g
17.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
4.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
6.79 g
20.36 g
Tłuszcze nasycone
4.51 g
13.54 g
Tłuszcze nienasycone
2.27 g
6.82 g
Tłuszcze jednonasycone
1.91 g
5.72 g
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
1.10 g
Cholesterol
33.23 mg
99.68 mg

Witaminy w przepisie na dorsz z piekarnika z warzywami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
165.87 µg (mcg)
497.61 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina C
17.36 mg
52.08 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
1.49 mg
Retinol
57.03 µg (mcg)
171.10 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.15 mg
Niacyna
1.15 mg
3.46 mg
Foliany
18.48 µg (mcg)
55.45 µg (mcg)
Beta karoten
1081.94 µg (mcg)
3245.81 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dorsz z piekarnika z warzywami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
32.97 mg
98.90 mg
Potas
341.65 mg
1024.94 mg
Wapń
18.00 mg
54.00 mg
Fosfor
93.03 mg
279.10 mg
Magnez
20.74 mg
62.23 mg
Żelazo
0.44 mg
1.33 mg
Cynk
0.30 mg
0.90 mg
Miedź
0.05 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza z piekarnika z warzywami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu z piekarnika z warzywami

Lista alergenów dla dorsza z piekarnika z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania dorsza z piekarnika z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
250 g
pół malej sztuki
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cytryna
100 g
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
42.80
Jak oceniasz przepis na dorsz z piekarnika z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób