Dorsz z piekarnika z warzywami

Opublikowano: 11.10.2021 r., 8:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz z piekarnika z warzywami podany na białym talerzu.
Dorsz z piekarnika z warzywami
Dorsz z piekarnika z warzywami to doskonała propozycja na dietetyczny obiad. Pyszny dorsz bez panierki jest także daniem bezglutenowym i może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
339 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Kalafior pół malej sztuki (250 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Cytryna (100 g)
  • Wino białe wytrawne pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na dorsz z piekarnika z warzywami krok po kroku

Obierz ziemniaki i marchew, pokrój w talarki, kalafior podziel na mniejsze kawałki i dopraw warzywa solą.

Filet z dorsza pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem.

W naczyniu do zapiekania na spód wyłóż warzywa, na nich ułóż rybę, wlej wino i dodaj kawałeczki masła klarowanego.

Główkę czosnku przekrój na pół i włóż do naczynia.

Cytrynę pokrój w plastry i włóż między warzywa.

Rybę z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut.

Jak oceniasz przepis na dorsz z piekarnika z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat dorsza z piekarnika z warzywami

Dorsz z piekarnika z warzywami to pyszne i niskokaloryczne danie. Dorsz jest delikatną w smaku rybą, dlatego dodane do niego warzywa powinny podkreślać jego smak. Przepis na dorsza z piekarnika jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do przygotowania pieczonej ryby potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, masło klarowane, cytryna, ziemniaki, marchew, kalafior, czosnek, białe wytrawne wino, sól i pieprz.

Jak zrobić dorsza z piekarnika z warzywami? Na początek obierz ziemniaki i marchew, pokrój w talarki, kalafior podziel na mniejsze kawałki i dopraw warzywa solą. Filet z dorsza pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania, na spód wyłóż warzywa, na nich ułóż rybę, wlej wino i dodaj kawałeczki masła klarowanego. Główkę czosnku przekrój na pół i włóż do naczynia. Cytrynę umyj dokładnie i pokrój w plastry i włóż między warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując pomysł na pyszny filet z dorsza zapiekany w piekarniku to świetny pomysł na obiad. Prosty przepis wykonasz szybko, dlatego jest to dobre danie gdy masz dużo obowiązków. Dobry filet nie powinien mieć ości lecz upewnij się o tym przed pieczeniem.

Alergeny w dorszu z piekarnika z warzywami

Lista alergenów dla dorsza z piekarnika z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze dorsza z piekarnika z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Dorsz z piekarnika z warzywami to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego wspomagającego pracę naszego układu pokarmowego oraz białka i kwasów omega 3. Ryby powinny występować częściej w naszej diecie niż 2 razy w tygodniu, są one dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
113.07
339.22
Białko (g)
6.27
18.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.82
20.45
Węglowodany przyswajalne (g)
5.51
16.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
3.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.28
18.84
Tłuszcze nasycone (g)
4.18
12.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
6.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.76
5.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.02
Cholesterol (mg)
30.75
92.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
153.49
460.48
Witamina B6 (mg)
0.20
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.82
Witamina C (mg)
16.07
48.20
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.81
Witamina E (mg)
0.46
1.38
Retinol (µg (mcg))
52.78
158.33
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Niacyna (mg)
1.08
3.23
Foliany (µg (mcg))
17.18
51.54
Beta karoten (µg (mcg))
1001.19
3003.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
30.88
92.64
Potas (mg)
321.45
964.34
Wapń (mg)
17.33
51.99
Fosfor (mg)
87.43
262.30
Magnez (mg)
19.94
59.82
Żelazo (mg)
0.43
1.29
Cynk (mg)
0.29
0.86
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza z piekarnika z warzywami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza z piekarnika z warzywami

Koszt składników
62.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
250 g
pół malej sztuki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cytryna
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Koszt składników
62.80