Dorsz z piekarnika

Opublikowano: 21.10.2021 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz z piekarnika z dodatkami
Dorsz z piekarnika
Dorsz z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Blendowanie 30 min
345 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (600 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Papryka zielona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Śmietana 12% (300 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Cytryna - 3 średnie sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, pojemnik blendera

Przepis na dorsz z piekarnika krok po kroku

Filet z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem.

Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania.

Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubsze paski.

Czosnek z łupiną rozciśnij nożem.

Cytrynę umyj dobrze i pokrój w plastry.

Na rybie ułóż plastry cytryny i wiórki masła klarowanego.

Dookoła ryby wyłóż paprykę i czosnek.

Rybę piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Po tym czasie wyjmij warzywa, czosnek oczyść z łusek, dodaj do nich śmietanę i zblenduj na gładki sos.

Dorsza podawaj z sosem z pieczonej papryki i czosnku posypanego koprem.

Jak oceniasz przepis na dorsz z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat dorsza z piekarnika

Dorsz z piekarnika to doskonała propozycja na dobry obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić dorsza w piekarniku, poniżej znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. Ryby przygotowywane w piekarniku są smaczne i zdrowe. Możesz piec je bez dodatku tłuszczu lub w towarzystwie różnych sosów. Przepis na dorsza z piekarnika jest łatwy, nie musisz mieć więc doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do zrobienia dorsza potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, masło klarowane, cytryna, śmietana kwaśna 12%, koper, czerwona papryka, zielona papryka, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić dorsza z piekarnika? Filet z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Ułóż go w naczyniu do zapiekania. Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubsze paski. Czosnek z łupiną rozciśnij nożem. Cytrynę umyj dobrze i pokrój w plastry. Na rybie ułóż plastry cytryny i wiórki masła klarowanego. Dookoła ryby wyłóż paprykę i czosnek. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, czosnek oczyść z łusek, dodaj do nich śmietanę i zblenduj na gładki sos. Dorsza podawaj z sosem z pieczonej papryki i czosnku.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia. Kwasy nienasycone z rodziny omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie - jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormonu wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując dorsz z piekarnika to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny pieczony filet jest niskokaloryczny i łatwo strawny. Dorsza podaj w towarzystwie świeżych warzyw.

Alergeny w dorszu z piekarnika

Lista alergenów dla dorsza z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze dorsza z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Dorsz z piekarnika to świetny pomysł na bez mięsny obiad. Ryby powinny występować w naszej diecie jak najczęściej. Ryby są źródłem białka i kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
115.21
345.63
Białko (g)
7.26
21.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.95
11.86
Węglowodany przyswajalne (g)
3.05
9.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.01
24.04
Tłuszcze nasycone (g)
5.32
15.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
8.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.27
6.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.28
Cholesterol (mg)
38.55
115.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
98.76
296.28
Witamina B6 (mg)
0.16
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.17
Witamina C (mg)
37.90
113.71
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.05
Witamina E (mg)
0.69
2.06
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.44
202.33
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Ryboflawina (mg)
0.07
0.21
Niacyna (mg)
0.97
2.92
Foliany (µg (mcg))
15.52
46.57
Beta karoten (µg (mcg))
281.51
844.53
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
35.39
106.17
Potas (mg)
262.07
786.21
Wapń (mg)
38.32
114.96
Fosfor (mg)
92.69
278.06
Magnez (mg)
19.24
57.73
Żelazo (mg)
0.34
1.02
Cynk (mg)
0.32
0.95
Miedź (mg)
0.03
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza z piekarnika 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza z piekarnika

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryka zielona
250 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cytryna
200 g
3 średnie sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
59.00