Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na dorsz z patelni krok po kroku

Ubij jajko w misce. Dodaj do niego mąkę pszenną, sól, pieprz, paprykę wędzoną oraz starty ser i wymieszaj dokładnie.

Rybę pokrój na mniejsze kawałki dopraw solą i pieprzem. Panieruj w cieście.

Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron.

Dorsz z patelni podany jest na okrągłym talerzu z dodatkiem talarków ziemniaczanych oraz sałaty. Całość udekorowana jest plastrami cytryny.
Dorsz z patelni - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - dorsz z patelni

W skrócie
Kalorii w porcji
464 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
75

Wartości odżywcze dorsza z patelni

na 100g gotowej potrawy

Dorsz z patelni to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej powinieneś szczególnie dbać o podaż białka w diecie. Dorsz jest rybą nisko kaloryczną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
232.10
464.19
Białko (g)
15.05
30.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.36
12.73
Węglowodany przyswajalne (g)
6.36
12.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.89
31.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
6.32
Tłuszcze nienasycone (g)
12.73
25.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.00
18.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.73
7.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.17
162.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.87
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
3.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.30
48.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
90.40
180.80
Potas (mg)
282.37
564.75
Wapń (mg)
61.49
122.99
Fosfor (mg)
186.70
373.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.52
51.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.88
Cynk (mg)
0.76
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza z patelni 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu z patelni

Lista alergenów dla dorsza z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat dorsza z patelni

Ryba w panierce jest wilgotna i zachowuje dobrze swoją teksturę. Nasz dobry przepis na dorsza z patelni jest banalnie prosty nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia dorsza z patelni będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, mąka pszenna, papryka wędzona, bazylia, ser żółty, jajko, sól i pieprz.

Jak przyrządzić dorsza na patelni? Naszą propozycją jest paprykowo - serowa panierka, która spowoduje że filet będzie wyraźniejszy w smaku. Przyrządzisz ją w następujący sposób. W misce ubij jajko, dodaj do niego mąkę pszenną, paprykę wędzoną, sól, pieprz i starty ser żółty. Wymieszaj dokładnie do powstania jednolitej masy. Jak usmażyć dorsza? Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Maczaj kawałki ryby w cieście aby były dokładnie nim pokryte. Tak przygotowane filety usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą złote z obydwu stron. Filet z dorsza w panierce możesz także usmażyć na maśle klarowanym, które pozbawione jest białka i dzięki temu ma wysoką temperaturę dymienia. A ile czasu smażyć rybę? Wszystko zależy od tego, jak gruby płat smażysz.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Jajka użyte do ryby są dobrym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.

Podsumowując filet z dorsza to idealne danie imprezy ze znajomymi i rodzinne obiady. Pomysł na dorsza możesz wykorzystać przygotowując rybę na święta. Dobry smażony dorsz zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza z patelni

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser cheddar
50 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.17
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
70 g
Pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
42.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na dorsz z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób