Przepis na dorsz z patelni krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Ubij jajko w misce. Dodaj do niego mąkę pszenną, sól, pieprz, paprykę wędzoną oraz starty ser i wymieszaj dokładnie.

Rybę pokrój na mniejsze kawałki dopraw solą i pieprzem. Panieruj w cieście.

Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron.

Dorsz z patelni podany jest na okrągłym talerzu z dodatkiem talarków ziemniaczanych oraz sałaty. Całość udekorowana jest plastrami cytryny.
Dorsz z patelni
Koszt przygotowania dania
25.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
464 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Dorsz z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dorszu z patelni

Ryba w panierce jest wilgotna i zachowuje dobrze swoją teksturę. Nasz dobry przepis na dorsza z patelni jest banalnie prosty nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia dorsza z patelni będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, mąka pszenna, papryka wędzona, bazylia, ser żółty, jajko, sól i pieprz.

Jak przyrządzić dorsza na patelni? Naszą propozycją jest paprykowo - serowa panierka, która spowoduje że filet będzie wyraźniejszy w smaku. Przyrządzisz ją w następujący sposób. W misce ubij jajko, dodaj do niego mąkę pszenną, paprykę wędzoną, sól, pieprz i starty ser żółty. Wymieszaj dokładnie do powstania jednolitej masy. Jak usmażyć dorsza? Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Maczaj kawałki ryby w cieście aby były dokładnie nim pokryte. Tak przygotowane filety usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą złote z obydwu stron. Filet z dorsza w panierce możesz także usmażyć na maśle klarowanym, które pozbawione jest białka i dzięki temu ma wysoką temperaturę dymienia. A ile czasu smażyć rybę? Wszystko zależy od tego, jak gruby płat smażysz.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Jajka użyte do ryby są dobrym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.

Podsumowując filet z dorsza to idealne danie imprezy ze znajomymi i rodzinne obiady. Pomysł na dorsza możesz wykorzystać przygotowując rybę na święta. Dobry smażony dorsz zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wartości odżywcze dorsza z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
232.10 kcal
464.19 kcal
Białko
15.05 g
30.10 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
15.89 g
31.77 g
Tłuszcze nasycone
3.16 g
6.32 g
Tłuszcze nienasycone
12.73 g
25.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.00 g
18.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.73 g
7.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dorsz z patelni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
3.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.30 µg (mcg)
48.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsz z patelni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
90.40 mg
180.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
282.37 mg
564.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
61.49 mg
122.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
186.70 mg
373.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.52 mg
51.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
1.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.76 mg
1.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza z patelni 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu z patelni

Lista alergenów dla dorsza z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania dorsza z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser cheddar
50 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.17
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
70 g
Pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na dorsz z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób