Dorsz z grilla
- Dorsz filet (0 g)
- Oliwa z oliwek (0 ml)
Przepis na dorsza z grilla krok po kroku
FIlety dorsza umyj i osusz.
Oliwę połącz ze skórką z cytryny, solą, pieprzem i rozmarynem suszonym.
Do przygotowanej marynaty włóż filety ryby i dokładnie ją wymieszaj.
Miseczkę z rybą w marynacie przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Każdy kawałek ryby grilluj na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron (każdą po około 5 minut).
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat dorsza z grilla
Organizujesz grilla lub idziesz jako gość do kogoś i chcesz coś przygotować? Dorsz atlantycki z grilla świetnie sprawdzi się jako danie grillowe lub obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak przyrządzić dorsza na grillu - otóż zamarynowana polędwica z dorsza może być przygotowana na grillu tradycyjnym (z rusztu), na patelni grillowej lub możesz skorzystać z grilla elektrycznego. Teraz odpowiemy sobie na pytanie jak przyprawić pieczony na grillu filet rybny - marynata w przepisie składa się z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, skórki z cytryny oraz rozmarynu. Możesz użyć również innych przypraw, jednak ta mieszanka nada bardzo charakterystyczny smak rybie. Tusza ryby powinna marynować się kilka godzin, warto więc przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki, aby przyprawy wniknęły wgłąb mięsa rybiego. Rybę najlepiej grillować zawiniętą w folii, ponieważ będzie bardziej soczysta i mięso nie wysuszy się. Przepis na to pyszne danie grillowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać.
Dorsz zaliczany jest do ryb morskich, jest to ryba chuda - zawiera około 82 kcal w 100g produktu. Znajdziemy w niej nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko, selen, fosfor, witaminę B12, witaminę A oraz witaminę D. Ryba ta świetnie sprawdzi się w diecie osób zdrowych, kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych oraz chorych. Dorsz, dzięki obecności wspomnianych kwasów tłuszczowych omega-3, może być wykorzystywany w profilaktyce oraz leczeniu chorób układu krążenia (miażdżycy i nadciśnienia). Obecność witaminy D i selenu poprawia odporność organizmu. Natomiast potas odpowiada za prawidłową pracę układu mięśniowego oraz bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowując grillowany filet z dorsza to idealny pomysł na danie z grilla tradycyjnego, elektrycznego lub z patelni grillowej. Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny oraz urozmaici naszą dietę w ryby morskie. Dorsz z grilla jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które niosą wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Alergeny w dorszu z grilla
Lista alergenów dla dorsza z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
Wartości odżywcze dorsza z grilla
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.