Przepis na dorsza w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, rózga, patelnia

Na mniejszej patelni rozpuść masło.

Do masła dodaj mąkę, dokładnie rozmieszaj, podsmaż na złoto i dolej 0,25 szklanki gorącej wody.

Dokładnie wymieszaj, aż nie będzie grudek. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.

Sos dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i dodaj koperek.

Rybę dopraw solą i pieprzem.

Usmaż na dużej patelni z łyżką oleju. Z każdej strony smaż po 2-3 minuty.

Dorsz w sosie koperkowym podany na białym talerzu na puree ziemniaczanym, z dodatkiem świeżego koperku.
Dorsz w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
17.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
195 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Dorsz w sosie koperkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dorszu w sosie koperkowym

Dorsz w sosie koperkowym to jedna z wyśmienitych propozycji podania dorsza. W sosie koperkowym możesz podać każdą rybę, jednak wydaje się, że dorsz jest wręcz stworzony do tego połączenia.

Filet z dorsza w sosie koperkowym to pyszne i zdrowe danie. Świetnie sprawdzi się dla dzieci, dla których dania z sosem są dużo atrakcyjniejsze i chętniej je jedzą. Jest to fajna forma wprowadzenia do diety ryb. Do przygotowania dania sprawdzi się także polędwica z dorsza, mięso to jest dużo delikatniejsze i na pewno nie zawiera ości. Dorsz do przygotowania danie może być przygotowany na patelni lub pieczony z piekarnika. Danie w zależności od tego, z czym je podasz, będzie bardziej lub mniej zdrowe. Dorsza w sosie koperkowym możesz podać z frytkami, ziemniakami czy ryżem. Do podania możesz dodać surówkę z kapusty kiszonej, sałatę ze śmietaną, mizerię, surówkę z marchewki, surówkę z kapusty białej czy z kapusty pekińskiej. W pierwszej myśli buraczki nie pasują do ryby, ale wypróbuj to połączenie, jest bardzo smaczne. Danie może nie jest do końca fit, ale wciąż jest zdrowe. Ilość sosu do dania nie jest duża, ale wystarczająca. Sosy przygotowane na zasmażce są lekko strawne. Sos zamiast na wodzie i śmietanie możesz przygotować na mleku, dzięki czemu będzie jeszcze lżejszy. Sos dokwasić możesz odrobiną soku i skórki z cytryny. Rybę możesz przygotować na parze, przez co takie danie wkomponuje się w dietę łatwostrawną pod warunkiem przygotowania jasnej zasmażki pierwszego stopnia. Sos, zamiast przygotować na zasmażce, możesz zaciągnąć także żółtkiem, które świetnie się sprawdza do zagęszczania zup i sosów w diecie łatwostrawnej. Przepis na dorsza w sosie koperkowym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, dzięki uniwersalności możesz podać go z dowolnymi dodatkami aby uzyskać danie, które będzie najbardziej smakować ci i twojej rodzinie.

Dorsz w sosie koperkowym to fajne i bardzo smaczne danie rybne. Ryby powinno się regularnie spożywać, minimum jeden raz w tygodniu.

Wartości odżywcze dorsza w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
139.91 kcal
195.87 kcal
Białko
14.60 g
20.44 g

Węglowodany w dorszu w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
2.82 g
3.94 g
Węglowodany przyswajalne
2.44 g
3.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
0.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
7.54 g
10.55 g
Tłuszcze nasycone
3.72 g
5.21 g
Tłuszcze nienasycone
3.82 g
5.35 g
Tłuszcze jednonasycone
2.83 g
3.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
1.38 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol
46.26 mg
64.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dorsza w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.20 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.69 µg (mcg)
0.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
2.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.95 µg (mcg)
16.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsza w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
47.58 mg
66.61 mg
Potas
367.78 mg
514.89 mg
Wapń
32.27 mg
45.18 mg
Fosfor
178.49 mg
249.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.56 mg
44.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.62 mg
0.86 mg
Cynk
0.51 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w sosie koperkowym 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu w sosie koperkowym

Lista alergenów dla dorsza w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Cena przygotowania dorsza w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
2 filety
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Mąka pszenna typ 1850
15 g
1 łyżka
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 15 g
Śmietana 18%
60 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Koperek
16 g
2 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 16 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
40.20
Jak oceniasz przepis na dorsza w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób