Przepis na dorsza w porach krok po kroku
- Dorsz filet 300 g 3 filety
- Por 280 g 2 szt
- Śmietanka kremowa 36% 250 ml 1 szklanka
- Ser mozzarella light 60 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 50 ml 2 łyżki
- Olej rzepakowy 45 ml 3 łyżki
Rybę umyj i osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw ją solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Pora posiekaj bardzo drobno w paseczki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż rybę lekko, następnie przełóż ją na dno naczynia żaroodpornego.
Na patelni podsmaż por. Dodaj do niego jogurt i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw solą, pieprzem, gałką i ziołami. Gotowym sosem polej rybę.
Na wierzch zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ser.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Często zadawane pytania
-
Racuchy
-
Pierniczki świąteczne
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Tahini
-
Zupa koperkowa
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Dorsz pieczony
-
Łazanki z kapustą
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Nowoczesne potrawy wigilijne

(liczba kalorii)
Dorsz w porach - cechy przepisu
Więcej o dorszu w porach
Dorsz w porach to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych potraw. Jest niezwykle smaczne, a przy tym sycące. To potrawa, która pozwala wpleść do menu więcej ryb. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także z ryżem i kaszą. Do całości warto dodać świeże warzywa, by stworzyć naprawdę wartościowe i zbilansowane danie.
Przepis na dorsza w porach jest niezwykle łatwy, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Całość robi się w kilkanaście minut, więc to dobry pomysł na awaryjny obiad, szczególnie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim gotowaniem. To danie, choć bardzo łatwe, nie jest nudne czy mdłe. Całość ze względu na dodatek śmietanowego sosu jest bardzo ostra i pełna smaku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dorsza w sosie porowym, który będzie niezwykle smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Dorsz pieczony w piekarniku jest zdrowym wyborem, dlatego sprawdzi się nawet na diecie. Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, a przy tym niezwykle lekkie. To dobry wybór dla wszystkich osób na diecie lekkostrawnej. Ma również mało tłuszczu, a przy tym niezbyt dużo kalorii. Całość ze względu na sos jest bardzo sycąca i niezwykle smaczna.
Według najnowszych zaleceń ryby powinny pojawiać się w menu dwa razy w ciągu tygodnia, jednak wciąż wiele osób spożywa je znacznie rzadziej. Polędwica z dorsza z porami zapiekana w piekarniku stanowi świetny pretekst, by to zmienić. Jest pełna smaku, aromatyczna, a przy tym naprawdę lekka. Dorsz dostarcza pełnowartościowego białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych, które dbają o układ krwionośny i nerwowy. Ta ryba dostarcza również witaminy D, a także selenu i fosforu. To dobre źródło witaminy A. Włączenie dorsza do swojego menu na pewno wyjdzie na zdrowie.
Dorsz zapiekany w śmietanie z porem to danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Całość pięknie się prezentuje, więc wspaniale będzie prezentować się na stole. To danie zaskakuje bogactwem kompozycji smakowej.
Wartości odżywcze dorsza w porach
Energia i białka
(246g)
Węglowodany w dorszu w porach
(246g)
Tłuszcze
(246g)
Składniki mineralne w przepisie na dorsza w porach
(246g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dorszu w porach
Lista alergenów dla dorsza w porach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser mozzarella light
- Jogurt grecki 0% tłuszczu