Przepis na dorsza w pomidorach krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia

Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Składniki doprawiamy przyprawami.

W naczyniu żaroodpornym układamy filety ryby. Zalewamy je sosem pomidorowym.

Danie zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Dorsz w pomidorach w naczyniu
Dorsz w pomidorach
Koszt przygotowania dania
25.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
103 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Dorsz w pomidorach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dorszu w pomidorach

Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Filet z dorsza zapiekany w sosie pomidorowym jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dorsza w pomidorach? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Składniki doprawiamy przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy filety ryby. Zalewamy je sosem pomidorowym. Danie zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub puree.

Sprawdzony przepis na dorsza w pomidorach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z pomidorów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, odpowiadające za układ nerwowy oraz PP, oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Danie zawiera również olej rzepakowy, który zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Smaczny dorsz z pomidorami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Wartości odżywcze dorsza w pomidorach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
68.82 kcal
103.24 kcal
Białko
9.18 g
13.77 g

Węglowodany w dorszu w pomidorach

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
2.44 g
3.66 g
Węglowodany przyswajalne
1.80 g
2.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.64 g
0.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
2.38 g
3.57 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
0.53 g
Tłuszcze nienasycone
2.03 g
3.04 g
Tłuszcze jednonasycone
1.35 g
2.03 g
Tłuszcze wielonasycone
0.68 g
1.01 g
Cholesterol
21.08 mg
31.62 mg

Witaminy w przepisie na dorsza w pomidorach

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
22.35 µg (mcg)
33.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.59 mg
9.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.88 µg (mcg)
8.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.26 mg
1.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.18 µg (mcg)
16.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
176.18 µg (mcg)
264.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsza w pomidorach

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
28.82 mg
43.24 mg
Potas
309.71 mg
464.56 mg
Wapń
14.02 mg
21.03 mg
Fosfor
111.76 mg
167.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.98 mg
31.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.31 mg
0.47 mg
Cynk
0.30 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w pomidorach 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu w pomidorach

Lista alergenów dla dorsza w pomidorach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Cena przygotowania dorsza w pomidorach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
400 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na dorsza w pomidorach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób