Przepis na dorsza w pomidorach krok po kroku
- Dorsz filet 500 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Pomidor 400 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Składniki doprawiamy przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym układamy filety ryby. Zalewamy je sosem pomidorowym.
Danie zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Dorsz w pomidorach - cechy przepisu
Więcej o dorszu w pomidorach
Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Filet z dorsza zapiekany w sosie pomidorowym jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić dorsza w pomidorach? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Składniki doprawiamy przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy filety ryby. Zalewamy je sosem pomidorowym. Danie zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub puree.
Sprawdzony przepis na dorsza w pomidorach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z pomidorów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, odpowiadające za układ nerwowy oraz PP, oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Danie zawiera również olej rzepakowy, który zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.
Smaczny dorsz z pomidorami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.
Wartości odżywcze dorsza w pomidorach
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w dorszu w pomidorach
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na dorsza w pomidorach
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na dorsza w pomidorach
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dorszu w pomidorach
Lista alergenów dla dorsza w pomidorach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet