Dorsz w pomidorach

Opublikowano: 20.04.2022 r., 18:08 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz w pomidorach w naczyniu
Dorsz w pomidorach
Dorsz w pomidorach to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj go koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
103 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na dorsza w pomidorach krok po kroku

Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Składniki doprawiamy przyprawami.

W naczyniu żaroodpornym układamy filety ryby. Zalewamy je sosem pomidorowym.

Danie zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na dorsza w pomidorach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat dorsza w pomidorach

Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Filet z dorsza zapiekany w sosie pomidorowym jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dorsza w pomidorach? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Składniki doprawiamy przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy filety ryby. Zalewamy je sosem pomidorowym. Danie zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub puree.

Sprawdzony przepis na dorsza w pomidorach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z pomidorów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, odpowiadające za układ nerwowy oraz PP, oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Danie zawiera również olej rzepakowy, który zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Smaczny dorsz z pomidorami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Alergeny w dorszu w pomidorach

Lista alergenów dla dorsza w pomidorach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze dorsza w pomidorach

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy go na stałe wprowadzić do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
68.82
103.24
Białko (g)
9.18
13.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.44
3.66
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
2.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.38
3.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.35
0.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.03
3.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
2.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.01
Cholesterol (mg)
21.08
31.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
22.35
33.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.59
9.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.66
Witamina E (mg)
0.53
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.88
8.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.18
16.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
176.18
264.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
28.82
43.24
Potas (mg)
309.71
464.56
Wapń (mg)
14.02
21.03
Fosfor (mg)
111.76
167.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.98
31.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.47
Cynk (mg)
0.30
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w pomidorach 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza w pomidorach

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
400 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.00