Dorsz w panierce

Opublikowano: 08.09.2021 r., 12:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz w panierce z frytkami.
Dorsz w panierce
Dorsz w panierce, to wspaniały pomysł na smaczny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych, tradycyjnych dań. Całość jest niezwykle szybka.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
390 kcal
Kcal w porcji
158 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet - 6 filetów (600 g)
  • Oliwa z oliwek - 10 łyżek (150 ml)
  • Bułka tarta - 5 łyżek (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na dorsza w panierce krok po kroku

Rybę opłucz i delikatnie osusz. Posyp całość solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Na talerzyk wbij jajko i dokładnie rozmieszaj. Na drugi talerzy wysyp bułkę tartą. Filety mocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż filety po 4 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na dorsza w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat dorsza w panierce

Dorsz w panierce to szybki i bardzo smaczny pomysł na tą popularną rybę. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym można ją przygotować w ekspresowym tempie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań, gdyż to najbardziej znany sposób na przygotowanie ryby. Świetnie komponuje się z frytkami, a w bardziej fit wersji z pieczonymi ziemniakami. Warto do całości dodać surówkę, która pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek.

Przepis na dorsza w panierce jest naprawdę łatwy, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Dzięki temu to danie niezwykle bezproblemowe. Do dania warto wybierać świeże filety, jednak sprawdzą się również te mrożone. Warto je jednak wcześniej rozmrozić, by udało się je spanierować.

Jeśli zastanawiasz się jaka panierka do dorsza będzie najlepsza, to zdecydowanie świetnie sprawdzi się tradycyjna. Ryba smażona w bułce tartej jest bardzo pyszna i chrupiąca. W przypadku diety bezglutenowej można również użyć panieru z ciecierzycy, który nie tylko doda więcej błonnika, ale także znaczną ilość białka. Dzięki temu ryba będzie niezwykle sycąca i będzie ją można zjeść nawet bez dodatków.

Smażony dorsz w panierce, to nieco mniej zdrowa wersja ter ryby, ale za to niezwykle smaczna. Może jednak gościć w menu często, ze względu na dużą ilość białka, a także kwasów tłuszczowych Omega 3 i witamin. Ryby wciąż pojawiają się w codziennym menu zbyt rzadko, a są naprawdę skarbnicą wielu wartości odżywczych. To danie, to wspaniały sposób na to, by przemycić je do codziennych dań. Dorsz jest rybą bardzo delikatną, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, usmażona w taki sposób, będzie lepszą alternatywą dla paluszków rybnych, które dzieci kochają i stanowią często jedyną postać ryby tolerowaną przez nich na talerzu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dorsza w panierce, by był niezwykle smaczny i naprawdę sycący, to ten przepis świetnie się sprawdzi. Wychodzi z niego najlepsza ryba w panierce. To sposób na pyszny posiłek.

Alergeny w dorszu w panierce

Lista alergenów dla dorsza w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze dorsza w panierce

na 100g gotowej potrawy

To propozycja ciężkostrawna i kaloryczna, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kcal)
246.91
390.11
Białko (g)
13.96
22.06
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.80
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany (g)
7.58
11.98
Węglowodany przyswajalne (g)
7.11
11.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.74
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.19
0.30
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.26
0.40
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
6.22
9.83
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz (g)
17.69
27.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.48
5.50
Tłuszcze nienasycone (g)
14.21
22.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.99
18.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
3.50
Cholesterol (mg)
69.50
109.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(158g)
Witamina A (µg (mcg))
25.83
40.82
Witamina B6 (mg)
0.18
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
1.12
Witamina C (mg)
0.62
0.99
Witamina D (µg (mcg))
0.79
1.25
Witamina E (mg)
2.85
4.51
Retinol (µg (mcg))
25.83
40.82
Tiamina (mg)
0.16
0.25
Ryboflawina (mg)
0.14
0.22
Niacyna (mg)
1.99
3.14
Foliany (µg (mcg))
20.91
33.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(158g)
Sód (mg)
126.58
200.00
Potas (mg)
294.51
465.33
Wapń (mg)
35.64
56.30
Fosfor (mg)
166.75
263.46
Magnez (mg)
25.85
40.85
Żelazo (mg)
1.03
1.63
Cynk (mg)
0.58
0.92
Miedź (mg)
0.05
0.09
Mangan (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w panierce 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza w panierce

Koszt składników
58.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
6 filetów
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
150 ml
10 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Bułka tarta
100 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
58.80