Dorsz w galarecie

Opublikowano: 10.09.2021 r., 22:14 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dorsz pod galaretową osłoną
Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb. Mimo, że ryba w galarecie tradycyjnie i najczęściej przygotowywana jest na święta, jest to również bardzo dobra propozycja na posiłek bez większej okazji.
Przygotowanie 50 min
101 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Cebula - 1,5 sztuki (150 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka - 2 sztuki (90 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Żelatyna - 1 opakowanie (20 g)
  • Dorsz filet (500 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na dorsza w galarecie krok po kroku

Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Marchew i pietruszkę obierz i dodaj do gotującego się bulionu. Dopraw i gotuj, aż warzywa lekko zmiękną.

Do bulionu z warzywami włóż filety z ryby i gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmij rybę uważając żeby się nie rozpadła, a wywar przecedź przez sitko.

Ugotowaną marchewkę pokrój w plastry i ułóż na dnie miseczek, nałóż na nie kawałki ryby i kolejne plastry marchewki i pietruszki.

Żelatynę namocz w odrobinie bulionu i odstaw na ok. 10 min. Potem rozpuść ją w gorącym bulion i zalej rybę z warzywami. Odstaw do lodówki, aż galareta dobrze stężeje.

Jak oceniasz przepis na dorsza w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat dorsza w galarecie

Dorsz w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb. Mimo, że ryba w galarecie tradycyjnie i najczęściej przygotowywana jest na święta, jest to również bardzo dobra propozycja na posiłek bez większej okazji. Dorsz w galarecie na wigilię nie musi być tylko daniem świątecznym i śmiało możesz go przygotować z warzywami na przykład na obiad lub kolację w tygodniu. Jest to danie bardzo zdrowe i stosunkowo niskokaloryczne. Dorsz to źródło białka, kwasów omega-3 oraz jodu, dlatego zdecydowanie warto znaleźć dla niego miejsce w swojej diecie. Koniecznie poznaj nasz przepis na filet z dorsza w galarecie. Jest to przepis dość czasochłonny, ponieważ najpierw dorsza warto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze zamarynował się w przyprawach i przeszedł ich smakiem. Kolejny czas oczekiwania wiąże się z koniecznością odstawienia ryby w galarecie do lodówki, aż galaretka nie stężeje. Dlatego, jeśli planujesz przygotować dorsza w galarecie z warzywami zaplanuj to odpowiednio wcześnie, ponieważ nie jest to posiłek, który można ugotować w ostatniej chwili. Do przygotowania ryby w galarecie

sprawdzi się zarówno dorsz świeży, jak i mrożony, a z warzyw najlepszym i najpopularniejszym wyborem są marchewka i pietruszka. Dorsz w galarecie świetnie sprawdzi się na jako przystawka na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe lub na kolację, gdyż to potrawa bardzo lekka, a jednocześnie pyszna i aromatyczna. Dorsz gotowany w warzywnym bulionie z marchewką, pietruszką i selerem, następnie zamknięty w galarecie, to pomysł idealny na lekkie, zdrowe danie dla całej rodziny, nie tylko od święta. Im bardziej esencjonalny wywar warzywny tym lepszy i intensywniejszy smak ryby w galarecie - im więcej warzyw tym lepiej. Koniecznie poznaj nasz przepis na dorsza w galarecie i sprawdź jak zrobić tą pyszną rybę idealną na przekąskę czy kolacje. To danie z którym poradzi sobie każdy, nawet dopiero początkujący kucharz.

Alergeny w dorszu w galarecie

Lista alergenów dla dorsza w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze dorsza w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Dorsz w galarecie jest daniem lekkim i niskokalorycznym. Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy tygodniowo, jest to jeden z pomysłów na zwiększenie spożycia ryb.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
37.49
101.24
Białko (g)
5.94
16.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
2.78
7.49
Węglowodany przyswajalne (g)
2.23
6.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.20
Cholesterol (mg)
11.32
30.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
49.03
132.37
Witamina B6 (mg)
0.09
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.65
Witamina C (mg)
2.35
6.35
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.64
Witamina E (mg)
0.27
0.73
Retinol (µg (mcg))
3.16
8.53
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.71
1.91
Foliany (µg (mcg))
7.94
21.44
Beta karoten (µg (mcg))
450.95
1217.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
178.75
482.63
Potas (mg)
171.19
462.23
Wapń (mg)
12.58
33.98
Fosfor (mg)
65.75
177.52
Magnez (mg)
12.44
33.58
Żelazo (mg)
0.22
0.60
Cynk (mg)
0.20
0.53
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w galarecie 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza w galarecie

Koszt składników
67.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
150 g
1,5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Żelatyna
20 g
1 opakowanie
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
67.50