Dorsz w cieście

Opublikowano: 19.04.2022 r., 19:16 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażony dorsz na talerzu
Dorsz w cieście
Dorsz smażony w cieście to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Warto go spróbować!
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
197 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Dorsz filet (1000 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (120 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
rózga, miska, patelnia

Przepis na dorsza w cieście krok po kroku

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby moczymy w przygotowanym cieście.

Smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na dorsza w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat dorsza w cieście

Pyszny dorsz w cieście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ryba smażona w cieście jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dorsza w cieście naleśnikowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby moczymy w przygotowanym cieście. Smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Sprawdzony przepis na dorsza w cieście nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Dorsz smażony w cieście odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Dorsz smażony na głębokim oleju jest również pyszny co ten zrobiony z piekarnika. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Alergeny w dorszu w cieście

Lista alergenów dla dorsza w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze dorsza w cieście

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
131.63
197.45
Białko (g)
14.84
22.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.08
13.62
Węglowodany przyswajalne (g)
8.89
13.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.47
5.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.83
1.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
3.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.75
2.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
1.35
Cholesterol (mg)
47.90
71.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
18.18
27.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.76
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.74
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.84
1.26
Witamina E (mg)
0.52
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.10
27.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.28
3.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.66
41.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.62
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
49.20
73.80
Potas (mg)
335.31
502.96
Wapń (mg)
26.52
39.79
Fosfor (mg)
176.21
264.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.94
40.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
1.74
Cynk (mg)
0.49
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w cieście 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza w cieście

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
1000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
120 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
57.80