Dorsz w cieście
- Dorsz filet (1000 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% (120 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na dorsza w cieście krok po kroku
Dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby moczymy w przygotowanym cieście.
Smażymy je na złoty kolor z obu stron.
Więcej informacji na temat dorsza w cieście
Pyszny dorsz w cieście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ryba smażona w cieście jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić dorsza w cieście naleśnikowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby moczymy w przygotowanym cieście. Smażymy je na złoty kolor z obu stron.
Sprawdzony przepis na dorsza w cieście nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Dorsz smażony w cieście odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Dorsz smażony na głębokim oleju jest również pyszny co ten zrobiony z piekarnika. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.
Alergeny w dorszu w cieście
Lista alergenów dla dorsza w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze dorsza w cieście
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.