Dorsz smażony

Opublikowano: 15.02.2022 r., 15:40 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz smażony podany na białym talerzu, w tle  biały talerz z sałatką
Dorsz smażony
Sprawdź przepis na najsmaczniejszego dorsza smażonego. Pyszny, delikatny i soczysty dorsz smażony idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację z ziemniakami, frytkami lub risotto.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
462 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorsz filet 1 duży filet (200 g)
  • Mąka pszenna typ 550 2 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, ręcznik papierowy, duży talerz

Przepis na dorsza smażony krok po kroku

Dorsza osusz za pomocą ręcznika papierowego.

Oprósz solą, pieprzem oraz papryką słodką.

Dorsza obtocz w mące.

Na dużej patelni rozgrzej mocno sporą ilość oleju.

Gdy olej będzie naprawdę gorący, włóż na patelnię dorsza.

Smaż na dość dużym ogniu z każdej strony aż do zrumieniania.

Jak oceniasz przepis na dorsza smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat dorsza smażonego

Dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb serwowanych w Polsce. Kojarzy się większości z wakacjami nad morzem i smażalniami przy plaży lub przy deptaku. Dorsz jest delikatny w smaku, utrzymuje soczystość, a polędwica z dorsza nie zawiera, w ogóle ości dlatego będzie idealna dla dzieci.

Dorsza warto włączyć regularnie do diety. Może nie w formie smażonej, ale raz w miesiącu bez obaw możesz podać ją tak przygotowaną. Ryby powinniśmy spożywać przynajmniej raz w tygodniu. Dorsz jest bardzo zdrową rybą, która zawiera 18 gramów w 100 gramach pełnowartościowego białka. Dostarcza tym samym wszystkich niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzki nie produkuje. Dodatkowo dorsz zawiera sporo cennego tłuszczu, który ma niską zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, a sporo kwasów omega-3. Zawiera również mało cholesterolu, około 45 mg na 100 g produktu. Oprócz tłuszczu i białka, filet z dorsza dostarcza także witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę D3, a także składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, sód, magnez i selen.

Dorsz smażony na patelni to niezwykle szybka i łatwa forma przygotowania tej ryby. Pyszny i soczysty filet z dorsza możesz podać z gotowanymi ziemniakami, z pieczonymi ziemniakami, z frytkami, z ryżem cytrynowym z groszkiem czy risotto. Do dorsza pasuje wiele pyszny surówek, idealnie sprawdzi się surówka z kapusty białej, z kapusty kiszonej, z marchewki, z pora czy kapusty pekińskiej. Jak przyrządzić dorsza smażonego? Wystarczy przyprawić filet, obtoczyć w mące i usmażyć. Jak usmażyć dorsza na patelni? Należy pamiętać aby rybę smażyć na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu ryba nie nasiąknie olejem. Przepis na dorsza smażonego jest niezwykle łatwy i prosty w przygotowaniu. Bez problemu danie to przygotuje nawet początkujący kucharz. Jak zrobić dorsza smażonego dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Dorsz smażony to fajna propozycja przygotowania ryby. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Podaj dorsza ze swoimi ulubionymi dodatkami, a stworzysz pyszne i pełnowartościowe danie.

Alergeny w dorszu smażonym

Lista alergenów dla dorsza smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze dorsza smażonego

na 100g gotowej potrawy

Dorsz smażony to jedna z propozycji podania tej pysznej i zdrowej ryby. Może nie jest to najzdrowsza opcja, ale raz na jakiś czas można tak przygotować rybę bez obawy, że wpłynie negatywne na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
355.42
462.05
Białko (g)
12.09
15.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
6.62
8.60
Węglowodany przyswajalne (g)
6.62
8.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
30.86
40.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.48
3.23
Tłuszcze nienasycone (g)
28.38
36.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
33.00
42.90
Potas (mg)
261.85
340.40
Wapń (mg)
11.42
14.85
Żelazo (mg)
0.73
0.96
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza smażonego 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza smażonego

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
200 g
1 duży filet
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
20.00