Dorsz smażony
- Dorsz filet - 1 duży filet (200 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na dorsza smażony krok po kroku
Dorsza osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Oprósz solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Dorsza obtocz w mące.
Na dużej patelni rozgrzej mocno sporą ilość oleju.
Gdy olej będzie naprawdę gorący, włóż na patelnię dorsza.
Smaż na dość dużym ogniu z każdej strony aż do zrumieniania.
Więcej informacji na temat dorsza smażonego
Dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb serwowanych w Polsce. Kojarzy się większości z wakacjami nad morzem i smażalniami przy plaży lub przy deptaku. Dorsz jest delikatny w smaku, utrzymuje soczystość, a polędwica z dorsza nie zawiera, w ogóle ości dlatego będzie idealna dla dzieci.
Dorsza warto włączyć regularnie do diety. Może nie w formie smażonej, ale raz w miesiącu bez obaw możesz podać ją tak przygotowaną. Ryby powinniśmy spożywać przynajmniej raz w tygodniu. Dorsz jest bardzo zdrową rybą, która zawiera 18 gramów w 100 gramach pełnowartościowego białka. Dostarcza tym samym wszystkich niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzki nie produkuje. Dodatkowo dorsz zawiera sporo cennego tłuszczu, który ma niską zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, a sporo kwasów omega-3. Zawiera również mało cholesterolu, około 45 mg na 100 g produktu. Oprócz tłuszczu i białka, filet z dorsza dostarcza także witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę D3, a także składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, sód, magnez i selen.
Dorsz smażony na patelni to niezwykle szybka i łatwa forma przygotowania tej ryby. Pyszny i soczysty filet z dorsza możesz podać z gotowanymi ziemniakami, z pieczonymi ziemniakami, z frytkami, z ryżem cytrynowym z groszkiem czy risotto. Do dorsza pasuje wiele pyszny surówek, idealnie sprawdzi się surówka z kapusty białej, z kapusty kiszonej, z marchewki, z pora czy kapusty pekińskiej. Jak przyrządzić dorsza smażonego? Wystarczy przyprawić filet, obtoczyć w mące i usmażyć. Jak usmażyć dorsza na patelni? Należy pamiętać aby rybę smażyć na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu ryba nie nasiąknie olejem. Przepis na dorsza smażonego jest niezwykle łatwy i prosty w przygotowaniu. Bez problemu danie to przygotuje nawet początkujący kucharz. Jak zrobić dorsza smażonego dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Dorsz smażony to fajna propozycja przygotowania ryby. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Podaj dorsza ze swoimi ulubionymi dodatkami, a stworzysz pyszne i pełnowartościowe danie.
Alergeny w dorszu smażonym
Lista alergenów dla dorsza smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze dorsza smażonego
Dorsz smażony to jedna z propozycji podania tej pysznej i zdrowej ryby. Może nie jest to najzdrowsza opcja, ale raz na jakiś czas można tak przygotować rybę bez obawy, że wpłynie negatywne na nasze zdrowie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.