Dorsz po grecku

Opublikowano: 24.07.2021 r., 13:04 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz po grecku na białym talerzu z sałatką.
Ryba po grecku
Dorsz po grecku to potrawa, na którą składają się smażony filet z dorsza oraz sos z warzyw. Danie można podawać zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Jest idealne dla wegetarian.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 50 min
244 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (800 g)
  • Cebula 2 sztuki (210 g)
  • Marchewka 3 sztuki (240 g)
  • Seler korzeniowy (110 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2,5 łyżki (60 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia

Przepis na dorsza po grecku krok po kroku

Na samym początku pokrój rybę i dopraw pieprzem i solą.

Posyp każdą stronę ryby mąką i rozgrzej patelnię. Usmaż rybę z każdej strony i zdejmij z patelni.

Pokrój cebule i zeszklij na patelni.

Marchewkę i seler zatrzyj na tarce i wrzuć do cebuli. Podmaż lekko i dolej wody (około 1/4 szklanki) tak, aby wszystko dusiło się, na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 1 godzinę.

W połowie duszenia dodaj koncentrat i dopraw wszystko solą i pieprzem.

W misce wyłóż połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw.

Zostaw tak najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na dorsza po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat dorsza po grecku

Dorsz po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Najbardziej idealny do tego dania jest dorsz, który jest rybą lekkostrawną. Przepis na dorsza po grecku nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne, lecz na wykonanie z pewnością należy poświęcić trochę więcej czasu. 

Jeśli chodzi o to, którego dorsza wybrać do dania, to istnieją różne jego rodzaje. Są to m.in. dorsz atlantycki, dorsz czarny, plamiak. W poniższym przepisie został podany przykład jak przyrządzić rybę dorsz czarny po grecku. Jednak nieważne, jaki gatunek ryby zostanie wykorzystany, ważne, aby filet z dorsza był świeży, z pewnego źródła i dobrze przyrządzony.

Dorsz czarny ma oliwkowo-zielony grzbiet i srebrno-biały brzuch. Długość jego ciała to od 40 do 70 cm. Występuje u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku i wybrzeżach Europy oraz w wodach zachodniego Bałtyku. Dorsz czarny ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz  witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, D) jak i rozpuszczalne w wodzie (B12). Przykładowo witamina A pełni znaczącą rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry i odporność organizmu, witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż odpowiedzialna jest za odpowiedni poziom mineralizacji kości, a witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że polędwica z dorsza jest chuda i lekkostrawna. Poza tym potrawa jest bardzo pożywna i niskokaloryczna, dlatego warto uwzględnić ją w swojej diecie nie tylko od święta. Jest odpowiednia zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Polecana jest także osobom dbającym o sylwetkę oraz będącym na diecie. Dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny jak najszybciej wprowadzić tę rybę do swojego codziennego jadłospisu. Przepis na dorsza po grecku to również warzywa, które obok owoców są podstawą diety według Piramidy Żywieniowej i powinny stanowić połowę tego co jemy. 

Powyżej został podany opis jak zrobić dorsza po grecku.

Alergeny w dorszu po grecku

Lista alergenów dla dorsza po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze dorsza po grecku

na 100g gotowej potrawy

Możesz obniżyć indeks glikemiczny dorsza po grecku, pomijając mąkę lub używając pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
82.96
244.73
Białko (g)
10.58
31.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
5.84
17.24
Węglowodany przyswajalne (g)
4.84
14.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
1.85
5.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.50
1.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.36
4.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.05
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.40
69.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
145.96
430.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.06
11.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.53
19.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.26
Ryboflawina (mg)
0.07
0.21
Niacyna (mg)
1.61
4.75
Foliany (µg (mcg))
13.67
40.34
Beta karoten (µg (mcg))
1389.57
4099.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
51.20
151.05
Potas (mg)
364.14
1074.22
Wapń (mg)
22.47
66.28
Fosfor (mg)
134.86
397.83
Magnez (mg)
24.75
73.00
Żelazo (mg)
0.58
1.71
Cynk (mg)
0.38
1.12
Miedź (mg)
0.05
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza po grecku 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza po grecku

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
800 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 800 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Marchewka
240 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Seler korzeniowy
110 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 110 g
Koncentrat pomidorowy
60 g
2,5 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 550
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
78.00