Przepis na dorsza po grecku krok po kroku

Składniki
  • Dorsz filet 800 g
  • Cebula 210 g 2 sztuki
  • Marchewka 240 g 3 sztuki
  • Seler korzeniowy 110 g
  • Koncentrat pomidorowy 60 g 2,5 łyżki
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
  • Mąka pszenna typ 550 30 g 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, miska, patelnia

Na samym początku pokrój rybę i dopraw pieprzem i solą.

Posyp każdą stronę ryby mąką i rozgrzej patelnię. Usmaż rybę z każdej strony i zdejmij z patelni.

Pokrój cebule i zeszklij na patelni.

Marchewkę i seler zatrzyj na tarce i wrzuć do cebuli. Podmaż lekko i dolej wody (około 1/4 szklanki) tak, aby wszystko dusiło się, na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 1 godzinę.

W połowie duszenia dodaj koncentrat i dopraw wszystko solą i pieprzem.

W misce wyłóż połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw.

Zostaw tak najlepiej na całą noc.

Dorsz po grecku na białym talerzu z sałatką.
ryba po grecku
Koszt przygotowania dania
37.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
244 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Dorsz po grecku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dorszu po grecku

Dorsz po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Najbardziej idealny do tego dania jest dorsz, który jest rybą lekkostrawną. Przepis na dorsza po grecku nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne, lecz na wykonanie z pewnością należy poświęcić trochę więcej czasu. 

Jeśli chodzi o to, którego dorsza wybrać do dania, to istnieją różne jego rodzaje. Są to m.in. dorsz atlantycki, dorsz czarny, plamiak. W poniższym przepisie został podany przykład jak przyrządzić rybę dorsz czarny po grecku. Jednak nieważne, jaki gatunek ryby zostanie wykorzystany, ważne, aby filet z dorsza był świeży, z pewnego źródła i dobrze przyrządzony.

Dorsz czarny ma oliwkowo-zielony grzbiet i srebrno-biały brzuch. Długość jego ciała to od 40 do 70 cm. Występuje u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku i wybrzeżach Europy oraz w wodach zachodniego Bałtyku. Dorsz czarny ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz  witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, D) jak i rozpuszczalne w wodzie (B12). Przykładowo witamina A pełni znaczącą rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry i odporność organizmu, witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż odpowiedzialna jest za odpowiedni poziom mineralizacji kości, a witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że polędwica z dorsza jest chuda i lekkostrawna. Poza tym potrawa jest bardzo pożywna i niskokaloryczna, dlatego warto uwzględnić ją w swojej diecie nie tylko od święta. Jest odpowiednia zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Polecana jest także osobom dbającym o sylwetkę oraz będącym na diecie. Dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny jak najszybciej wprowadzić tę rybę do swojego codziennego jadłospisu. Przepis na dorsza po grecku to również warzywa, które obok owoców są podstawą diety według Piramidy Żywieniowej i powinny stanowić połowę tego co jemy. 

Powyżej został podany opis jak zrobić dorsza po grecku.

Wartości odżywcze dorsza po grecku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (295g)
Energia (kalorie)
82.96 kcal
244.73 kcal
Białko
10.58 g
31.20 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (295g)
Tłuszcz
1.85 g
5.47 g
Tłuszcze nasycone
0.50 g
1.46 g
Tłuszcze nienasycone
1.36 g
4.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.05 g
3.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
0.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dorsza po grecku

Na 100g
Na porcję (295g)
Witamina B6
0.19 mg
0.57 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
4.06 mg
11.97 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.61 mg
4.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
13.67 µg (mcg)
40.34 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsza po grecku

Na 100g
Na porcję (295g)
Sód
51.20 mg
151.05 mg
Potas
364.14 mg
1074.22 mg
Wapń
22.47 mg
66.28 mg
Fosfor
134.86 mg
397.83 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
24.75 mg
73.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
1.71 mg
Cynk
0.38 mg
1.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza po grecku 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu po grecku

Lista alergenów dla dorsza po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania dorsza po grecku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
800 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 800 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Marchewka
240 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Seler korzeniowy
110 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 110 g
Koncentrat pomidorowy
60 g
2,5 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 550
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
78.00
Łączny koszt
37.45
Jak oceniasz przepis na dorsza po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób