Przepis na dorsza pieczonego z warzywami krok po kroku

Składniki
  • Dorsz filet 200 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
  • Czosnek 5 g 1 ząbek
  • Szpinak 30 g 1 garść
  • Papryka czerwona 140 g 1/2 sztuki
  • pomidory koktajlowe 70 g 1 garść
  • Marchewka 45 g 1 sztuka
  • Pietruszka 45 g 1 sztuka
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Do głębokiego talerze wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Do zalewy włóż rybę i dokładnie obtocz w oliwie z przyprawami.

Naczynie żaroodporne delikatnie wysmaruj oliwą, ułóż liście szpinaki, pokrojoną paprykę, pomidorki i słupki z marchewki i pietruszki.

Rybę szczelnie owiń folią i ułóż obok warzyw. Piecz ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

ryba pieczona z pomidorkami i ziemniakami
dorsz pieczony z warzywami
Koszt przygotowania dania
14.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
357 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
35

Dorsz pieczony z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dorszu pieczonym z warzywami

Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach dobrze i wyraziście przyprawionych powinny zadbać o odpowiedni dodatek przypraw. Dorsz to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów, dodatkowo dostarcza kwasów omega-3 bardzo cennych dla zdrowia oraz niektórych składników mineralnych. Dlatego zdecydowanie warto włączać go do diety, tym bardziej że wszystkie zalecenia mówią o obecności minimum 2 porcji ryb tygodniowo. Jednym z pysznych sposobów na jego umieszczenie w swoim jadłospisie jest pieczony filet z dorsza z warzywami. To bardzo dobry pomysł na szybki i prosty, a jednocześnie zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niskokaloryczny dlatego świetnie sprawdzi się również u osób odchudzających się, a dzięki temu że do ryby pasuje wiele różnych warzyw każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Przepis na dorsza pieczonego z warzywami jest bardzo prosty i z pewnością poradzi sobie z nim każdy, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Aby dorsz zapiekany w piekarniku był pyszny, a mięso nie było za bardzo wysuszone najlepiej piec go w naczyniu w folii lub pergaminie. Jeśli zadbasz o to aby były one szczelnie zamknięte uwalniająca się podczas pieczenia para wodna sprawi że mięso ryby pieczone będzie na parze wodnej, dzięki czemu zachowa swoją delikatność i soczystość. Świeżego, jak również mrożonego dorsza możesz podawać z wieloma warzywami - świetnie sprawdzają się między innymi ziemniaki, marchewka, seler, czy pietruszka. Możesz zetrzeć je na tarce lub pokroić w plastry lub talarki i piec razem z rybą. Dorsz pieczony z warzywami dobrze smakuje doprawionym świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, koperkiem, sokiem z cytryny lub musztardą. Nie bój się eksperymentować w kuchni i znajdź takie połączenie smaków, które najbardziej przypadnie Ci do gustu. Dorsz pieczony z warzywami to danie, które koniecznie musisz wypróbować. Poznaj nasz przepis, z pewnością zagości w Twojej kuchni na długo.

Wartości odżywcze dorsza pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (530g)
Energia (kalorie)
67.51 kcal
357.82 kcal
Białko
7.29 g
38.64 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (530g)
Tłuszcz
2.25 g
11.95 g
Tłuszcze nasycone
0.51 g
2.71 g
Tłuszcze nienasycone
1.74 g
9.23 g
Tłuszcze jednonasycone
1.39 g
7.36 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
1.87 g

Witaminy w przepisie na dorsza pieczonego z warzywami

Na 100g
Na porcję (530g)
Witamina B6
0.21 mg
1.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
38.65 mg
204.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.08 mg
5.74 mg
Brak danych dla: szpinak, pomidory koktajlowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.27 mg
6.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
34.12 µg (mcg)
180.83 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsza pieczonego z warzywami

Na 100g
Na porcję (530g)
Sód
32.55 mg
172.52 mg
Potas
328.00 mg
1738.40 mg
Wapń
21.78 mg
115.43 mg
Fosfor
97.11 mg
514.68 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
24.20 mg
128.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.53 mg
2.83 mg
Cynk
0.36 mg
1.91 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza pieczonego z warzywami 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla dorsza pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Cena przygotowania dorsza pieczonego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
200 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Szpinak
30 g
1 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Papryka czerwona
140 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
pomidory koktajlowe
70 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
45 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Liczba porcji:
Razem
51.50
Łączny koszt
14.07
Jak oceniasz przepis na dorsza pieczonego z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób