Dorsz pieczony z warzywami

Opublikowano: 14.09.2021 r., 16:16 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ryba pieczona z pomidorkami i ziemniakami
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz pieczony z warzywami to pomysł na szybkie, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. Delikatna, łagodnie doprawiona ryba z pieczonymi warzywami korzeniowymi to świetne połączenie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
357 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Dorsz filet (200 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Szpinak 1 garść (30 g)
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki (140 g)
  • Pomidory koktajlowe 1 garść (70 g)
  • Marchewka 1 sztuka (45 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Przepis na dorsza pieczonego z warzywami krok po kroku

Do głębokiego talerza wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Do zalewy włóż rybę i dokładnie obtocz w oliwie z przyprawami.

Naczynie żaroodporne delikatnie wysmaruj oliwą, ułóż liście szpinaki, pokrojoną paprykę, pomidorki i słupki z marchewki i pietruszki.

Rybę szczelnie owiń folią i ułóż obok warzyw. Piecz ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na dorsza pieczonego z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat dorsza pieczonego z warzywami

Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach dobrze i wyraziście przyprawionych powinny zadbać o odpowiedni dodatek przypraw. Dorsz to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów, dodatkowo dostarcza kwasów omega-3 bardzo cennych dla zdrowia oraz niektórych składników mineralnych. Dlatego zdecydowanie warto włączać go do diety, tym bardziej że wszystkie zalecenia mówią o obecności minimum 2 porcji ryb tygodniowo. Jednym z pysznych sposobów na jego umieszczenie w swoim jadłospisie jest pieczony filet z dorsza z warzywami. To bardzo dobry pomysł na szybki i prosty, a jednocześnie zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niskokaloryczny dlatego świetnie sprawdzi się również u osób odchudzających się, a dzięki temu że do ryby pasuje wiele różnych warzyw każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Przepis na dorsza pieczonego z warzywami jest bardzo prosty i z pewnością poradzi sobie z nim każdy, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Aby dorsz zapiekany w piekarniku był pyszny, a mięso nie było za bardzo wysuszone najlepiej piec go w naczyniu w folii lub pergaminie. Jeśli zadbasz o to aby były one szczelnie zamknięte uwalniająca się podczas pieczenia para wodna sprawi że mięso ryby pieczone będzie na parze wodnej, dzięki czemu zachowa swoją delikatność i soczystość. Świeżego, jak również mrożonego dorsza możesz podawać z wieloma warzywami - świetnie sprawdzają się między innymi ziemniaki, marchewka, seler, czy pietruszka. Możesz zetrzeć je na tarce lub pokroić w plastry lub talarki i piec razem z rybą. Dorsz pieczony z warzywami dobrze smakuje doprawionym świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, koperkiem, sokiem z cytryny lub musztardą. Nie bój się eksperymentować w kuchni i znajdź takie połączenie smaków, które najbardziej przypadnie Ci do gustu. Dorsz pieczony z warzywami to danie, które koniecznie musisz wypróbować. Poznaj nasz przepis, z pewnością zagości w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w dorszu pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla dorsza pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze dorsza pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Dorsz pieczony z warzywami to bardzo zdrowe, niskokaloryczne danie, będące źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być spożywana minimum 2 razy w tygodniu, dlatego warto włączyć to danie do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
67.51
357.82
Białko (g)
7.29
38.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
4.83
25.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.36
17.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
7.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
2.25
11.95
Tłuszcze nasycone (g)
0.51
2.71
Tłuszcze nienasycone (g)
1.74
9.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
7.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.87
Cholesterol (mg)
15.78
83.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
144.89
767.92
Witamina B6 (mg)
0.21
1.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.77
Witamina C (mg)
38.65
204.87
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.75
Witamina E (mg)
1.08
5.74
Retinol (µg (mcg))
4.40
23.34
Tiamina (mg)
0.07
0.35
Ryboflawina (mg)
0.07
0.38
Niacyna (mg)
1.27
6.72
Foliany (µg (mcg))
34.12
180.83
Beta karoten (µg (mcg))
1468.88
7785.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
32.55
172.52
Potas (mg)
328.00
1738.40
Wapń (mg)
21.78
115.43
Fosfor (mg)
97.11
514.68
Magnez (mg)
24.20
128.27
Żelazo (mg)
0.53
2.83
Cynk (mg)
0.36
1.91
Miedź (mg)
0.05
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza pieczonego z warzywami 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza pieczonego z warzywami

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
200 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Szpinak
30 g
1 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Papryka czerwona
140 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Pomidory koktajlowe
70 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
45 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Koszt składników
51.50