Przepis na dorsz panierowany krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem.

W miseczce roztrzep jajko. Dorsza zamocz w jajku i oprósz mąką kukurydzianą.

Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę z obydwu stron, aż będzie rumiana.

Dorsz panierowany ułożony jest na sałacie, która znajduje się na białym talerzu.
Dorsz panierowany
Koszt przygotowania dania
22.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
454 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Dorsz panierowany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dorszu panierowanym

Dorsz panierowany to doskonała propozycja na pyszny i szybki obiad dla Twojej rodziny. Panierowana ryba jest chrupiąca i zachowuje swoją wilgoć. Przepis na dorsza panierowanego jest bardzo prosty nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia dorsza w panierce będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, mąka kukurydziana, jajko, sól, pieprz i olej rzepakowy.

Jak zrobić dorsza panierowanego? Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. W misce ubij jajko. Rybę maczaj w jajku następnie panieruj w mące kukurydzianej. Tak przygotowane filety usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą złote z obydwu stron. Filet z dorsza na patelni możesz także usmażyć na maśle klarowanym, które ma wysoką temperaturę dymienia i idealnie nadaje się do smażenia.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Mąka kukurydziana jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie zawiera glutenu więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Mąka kukurydziana doskonale podkreśla smak ryby oraz powoduje, że panierka jest przyjemnie chrupiąca.

Podsumowując filet z dorsza to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Szybki i smaczny do przygotowania dorsz idealnie zastąpi gotowe paluszki rybne. Dobry i łatwy przepis wykona nawet największy laik bez doświadczenia w kuchni.

Wartości odżywcze dorsza panierowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
181.75 kcal
454.38 kcal
Białko
14.34 g
35.86 g

Węglowodany w dorszu panierowanym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.74 g
26.84 g
Węglowodany przyswajalne
10.17 g
25.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
1.41 g
Sacharoza (cukier)
0.09 g
0.22 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.03 g
0.08 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
8.63 g
21.56 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
3.73 g
Tłuszcze nienasycone
7.14 g
17.84 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.93 g
12.33 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.20 g
5.51 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
82.13 mg
205.33 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dorsz panierowany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.20 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.88 µg (mcg)
2.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.12 mg
5.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
31.80 µg (mcg)
79.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsz panierowany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
56.08 mg
140.20 mg
Potas
310.63 mg
776.58 mg
Wapń
18.63 mg
46.58 mg
Fosfor
174.32 mg
435.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.75 mg
66.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
2.72 mg
Cynk
0.56 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza panierowanego 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu panierowanym

Lista alergenów dla dorsza panierowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko

Cena przygotowania dorsza panierowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka kukurydziana
100 g
Pół szklanki
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na dorsz panierowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób