Przepis na dorsza na wigilię krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia

Rozmroź szpinak i zagotuj go ze śmietanką. Dopraw sos do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do naczynia żaroodpornego wlej sos i włóż rybę oprószoną solą i pieprzem.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Naczynie żaroodporne z dorszem na wigilię, na okrągłej desce.
dorsz na wigilię
Koszt przygotowania dania
16.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
295 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Dorsz na wigilię - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dorszu na wigilię

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Dorsz na wigilię to idealny pomysł na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych, chociaż najlepiej nie ograniczać się do jedzenia ryb tylko od święta. Sos szpinakowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Przepis na dorsza wigilijnego jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i mrożonego szpinaku, a następnie włożyć rybę do sosu i piec w piekarniku, aż filet z dorsza będzie upieczony. Opcjonalnie dorsz może być smażony i duszony na patelni z sosem. W obu wersjach dorsz jest bardzo smaczny. Sos robimy z mrożonego lub świeżego szpinaku, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Pieczony dorsz w sosie szpinakowym jest pyszny i bardzo dobry na obiad dla całej rodziny. Duszenie sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na aromatyczną, soczystą i rozpływającą się w ustach rybę. Dokładne wskazówki jak zrobić filet z dorsza na wigilię znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze dorsza na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kalorie)
126.86 kcal
295.58 kcal
Białko
9.29 g
21.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz
9.02 g
21.02 g
Tłuszcze nasycone
8.86 g
20.65 g

Składniki mineralne w przepisie na dorsza na wigilię

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód
44.29 mg
103.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza na wigilię 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu na wigilię

Lista alergenów dla dorsza na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania dorsza na wigilię

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na dorsza na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób