Przepis na dorada smażona krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Czosnek razem z łupiną rozciśnij nożem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek.

Doradę natnij nożem z obu stron.

Dopraw solą i pieprzem.

Do środka ryby włóż gałązki kopru i pokrojoną w plastry cytrynę.

Smaż rybę na rozgrzanym maśle przez 4-5 minut z jednej strony.

Podawaj na dużym talerzu.

Dorada smażona podana na patelni grillowej.
Dorada smażona
Koszt przygotowania dania
4.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
20

Dorada smażona - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o doradzie smażonej

Dorada smażona to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Rybę smażoną na patelni podać można z wieloma różnymi dodatkami takimi jak świeże warzywa czy pieczywo własnego wypieku. Dorada idealnie sprawdzi się podana na kanapki. Przepis na doradę smażoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dorada, czosnek, masło klarowane, cytryna, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić doradę smażoną? Czosnek razem z łupiną rozciśnij nożem. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek. Doradę natnij nożem z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Do środka ryby włóż gałązki kopru i pokrojoną w plastry cytrynę. Smaż rybę na rozgrzanym maśle przez 4-5 minut z jednej strony. Podawaj na dużym talerzu.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Dorada to ryba zawierająca małą ilość tłuszczu oraz kalorii ogółem. Jest wspaniałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Dorada zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Ryby są świetnym źródłem kwasów omega 3.

Podsumowując pyszna dorada smażona na patelni sprawdzi się idealnie na obiad. Prosty przepis można wykorzystać także jako danie przygotowywane na ognisku lub kuchni polowej. Najlepsza dorada to ryba, która jest możliwie jak najbardziej świeża. Ryby i owoce morza kupować powinniśmy u sprawdzonych sprzedawców. Smaczna ryba jest dobra do spożycia od razu po usmażeniu.

Wartości odżywcze dorady smażonej

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny dorady smażonej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w doradzie smażonej

Lista alergenów dla dorady smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na dorada smażona nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • dorada tusza
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania dorady smażonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorada tusza
400 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Cytryna
80 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Jak oceniasz przepis na dorada smażona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób