Domowy ketchup

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:54 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ketchup w drewnianej miseczce
Domowy ketchup
Domowy ketchup nadaje się m.in. do pizzy i do spaghetti. Ketchup domowej roboty można przygotować ze swoimi ulubionymi ziołami. Sprawdź, jak zrobić domowy keczup!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Czas duszenia 190 min
73 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Pomidor (2500 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Sól - 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
  • Ocet winny - 5 łyżek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra, kolendra liście suszone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, blender, duża miska, sitko, praska do czosnku, miska, drewniana łyżka, małe słoiczki

Przepis na domowy ketchup krok po kroku

Słoiki i zakrętki wyparz.

Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.

Z pomidorów pozbądź się szypułek. Następnie natnij skórkę i włóż pomidory do miski. Zalej je wrzątkiem, a po 1 min przełóż do miski z zimną wodą. Ściągnij skórkę z ostudzonych pomidorów. Pomidory pokrój na ćwiartki.

W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Przysmażają ją ok. 3-4 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.

Garnek ściągnij z palnika. Ugotowane pomidory z cebulą przetrzyj przez sito i dodatkowo zblenduj. Następnie dodaj do nich ocet, cukier, sól, pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżkę oregano i 1 łyżeczkę kolendry. Wymieszaj i gotuj do uzyskania pożądanej gęstości sosu (ok. 2,5 h).

Gorący ketchup rozlej do słoików. Wytrzyj brzegi i dobrze zakręć (pamiętaj, aby zrobić to szybko).

Następnie ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do przestudzenia.

Jak oceniasz przepis na domowy ketchup
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat domowego ketchupu

Domowy ketchup można wykorzystać m.in. do pizzy, zapiekanek i natchosów. Jednak warto od razu pokusić się na zrobienie większej ilości tych przetworów, ponieważ przygotowanie ketchupu to czasochłonne zajęcie. Może nie jest to szybki przepis, ale ketchup wychodzi tak pyszny, że znika w ekspresowym tempie!

Jak zrobić domowy keczup? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania pomidorów. Nie musisz obierać ich ze skórki, jeśli później będziesz przesiewać je przez sitko. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, to wystarczy, że natniesz skórkę pomidorów i zalejesz pomidory wrzątkiem. Będą bardzo gorące, dlatego najlepiej od razu przełożyć je do miski z zimną wodą. Skórka będzie bardzo łatwa do ściągnięcia.

W garnku należy podsmażyć cebulkę. Po kilku minutach można dodać czosnek i pomidory. Całość powinna gotować się ok. 35-40 min. Wszystko możesz od razu zblendować, jednak pamiętaj, że pestki pomidora są twarde, więc jeśli chcesz uzyskać jednolity ketchup, pomidory trzeba przetrzeć przez sito, aby się ich pozbyć. Później można całość dodatkowo zblendować i znowu zagotować. To jest właśnie ten moment, w którym dodaje się wybrane dodatki.

Ten przepis na domowy ketchup możesz dowolnie zmodyfikować, aby dobrać składniki, przyprawy i zioła według własnego gustu. Cukier biały możesz zastąpić np. ksylitolem. Najlepszy domowy ketchup nie musi być tylko z pomidorów. Możesz do niego dodać także paprykę czerwoną lub papryczkę chili. Możesz też zdecydować się np. na bazylię. Ketchup wyjdzie też dobry z krojonych pomidorów z puszki.

Domowej roboty ketchup, który zjesz w niedługim czasie, nie musi być pasteryzowany, jeżeli zakrętki dobrze chwycą. Jeśli jednak w czasie wakacji chcesz przygotować swojski ketchup i zachować go na zimę, trzeba go zabezpieczyć. W garnku należy umieścić ściereczkę i ułożyć na niej słoiczki. Następnie trzeba wlać gorącą wodę, ale tylko do 3/4 wysokości słoików. Należy je gotować ok. 15 min. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać w czasie gotowania. Potem należy je wyciągnąć, sprawdzić zakrętki i odwrócić do góry dnem. Słoiki powinny w ten sposób odleżeć 24 h.

Słoiki z ketchupem możesz zapasteryzować także w piekarniku. Tutaj ważne jest to, czy przetwory są już w temperaturze pokojowej. Jeśli tak, to trzeba je włożyć do piekarnika przed jego rozgrzaniem. W przypadku przetworów, które są jeszcze ciepłe, piekarnik musi być nagrzany do odpowiedniej temperatury. Później słoiki z ketchupem należy zostawić w piekarniku aż do wystudzenia.

Alergeny w domowym ketchupie

Lista alergenów dla domowego ketchupu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze domowego ketchupu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
36.52
73.04
Białko (g)
0.87
1.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.63
15.26
Węglowodany przyswajalne (g)
6.47
12.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.61
1.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.48
0.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.30
0.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.37
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
36.24
72.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.49
24.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.47
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.53
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.27
28.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
387.56
775.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
138.75
277.50
Potas (mg)
218.29
436.57
Wapń (mg)
11.42
22.83
Fosfor (mg)
23.67
47.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.42
20.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
0.53
Cynk (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowego ketchupu 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowego ketchupu

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
2500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 17
33.33
Za 2500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sól
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Ocet winny
60 ml
5 łyżek
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 ml
Koszt składników
56.50