Domowy kebab w tortilli
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Pomidor - 2 duże sztuki (400 g)
- Sałata lodowa (150 g)
- Ogórek - 2 sztuki (130 g)
- Tortilla pełnoziarnista - 5 sztuk (300 g)
- Majonez (40 g)
- Jogurt naturalny 2% (30 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na domowy kebab w tortilli krok po kroku
Do dużej miski wlej olej, dodaj 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka i dokładnie wymieszaj.
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj go do miski z marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia kurczaka usmaż na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Do małej miseczki przełóż majonez, jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodaj również pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Sałatę umyj i pokroju w cienkie paski.
Pomidory umyj i pokrój w półplastry.
Ogórki obierz i pokrój w plasterki.
Tortillę posmaruj sosem, ułóż na jej środku warzywa oraz mięso z kurczaka.
Tortillę zawiń wedle uznania i podsmaż na rozgrzanym grillu elektrycznym przez około 3 minuty.
Gotowy kebab domowy podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat domowego kebabu w tortilli
Domowy kebab w tortilli to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Domowej roboty kebab z kurczaka zawiera dużo mniej kalorii niż ten kupiony w restauracji. Sos do kebaba przygotujesz na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz czosnku. Sprawdzony przepis na domowy kebab w tortilli jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kebaba potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, pomidor, ogórek, sałata lodowa, tortilla pełnoziarnista, majonez, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz przyprawa do kurczaka.
A jak zrobić domowy kebab w tortilli? Do dużej miski wlej olej, dodaj 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj go do miski z marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia kurczaka usmaż na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Do małej miseczki przełóż majonez, jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodaj również pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Tortillę posmaruj sosem, ułóż na jej środku pokrojone warzywa oraz mięso z kurczaka. Tortillę zawiń wedle uznania i podsmaż na rozgrzanym grillu elektrycznym przez około 3 minuty.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny kebab z kurczaka w domu. Domowy kebab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w domowym kebabie w tortilli
Lista alergenów dla domowego kebabu w tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- przyprawa do kurczaka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze domowego kebabu w tortilli
Domowy kebab w tortilli to mniej kaloryczna alternatywa dla fast-foodów jadanych na mieście. Warzywa wykorzystane do przygotowania kebaba stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.