Domowy kebab

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kebab domowy na desce
Domowy kebab
Domowy kebab z mięsa z kurczaka to świetny pomysł na danie typu fast food, ale w zdrowszej i smaczniejszej formie. Taki pyszny kebab przygotowany w domu na pewno wszystkim zasmakuje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
527 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - mięso bez kości (600 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
  • Czosnek - 5 ząbków (25 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (15 g)
  • Kapusta biała - młoda (300 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (360 g)
  • Ogórek - 1 sztuka (180 g)
  • Cebula - 1 sztuka (70 g)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
  • Majonez (30 g)
  • Tortilla - 4 sztuki (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na domowy kebab krok po kroku

W miseczce wymieszaj jogurt grecki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj po łyżeczce soli, papryki słodkiej i przyprawy do kurczaka.

Mięso z kurczaka umieść w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

Następnego dnia kurczaka nadziej na patyki do szaszłyków. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na nim szaszłyki i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. W połowie czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę.

Pomidory, ogórka, kapustę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tortille podpiecz chwilę na suchej patelni.

Upieczone mięso pokrój na cienkie paski.

Na tortillę wyłóż warzywa, ułóż na to pokrojonego kurczaka i polej sosem czosnkowym.

Dół tortilli zawiń ku górze, a następnie załóż jeden bok na drugi.

Możesz dodatkowo owinąć folią aluminiową.

Jak oceniasz przepis na domowy kebab
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat domowemu kebabu

Domowy kebab z mięsa z kurczaka to świetny pomysł na danie typu fast food, ale w zdrowszej i smaczniejszej formie. Taki pyszny kebab przygotowany w domu na pewno wszystkim zasmakuje.

Przepis na domowy kebab jest niezwykle prosty. Najpierw wykonaj marynatę do mięsa: w miseczce wymieszaj jogurt grecki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj po łyżeczce soli, papryki słodkiej i przyprawy do kurczaka. Mięso z kurczaka umieść w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc). Następnego dnia kurczaka nadziej na patyki do szaszłyków. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na nim szaszłyki i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. W połowie czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę. Pomidory, ogórka, kapustę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tortille popiecz chwilę na suchej patelni. Upieczone mięso pokrój na cienkie paski. Na tortillę wyłóż warzywa, ułóż na to pokrojonego kurczaka i polej sosem czosnkowym. Dół tortilli zawiń ku górze, a następnie załóż jeden bok na drugi. Możesz dodatkowo owinąć folią aluminiową lub podać na talerzu np. z dodatkiem chlebków naan zamiast tortilli. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić domowy kebab.

Jeśli lubisz dodatkowe sosy do kebaba, to możesz również wykonać taki z dodatkiem ketchupu i ostrej papryki, dzięki czemu dodatkowej ostrości całemu daniu.

Mięso z kurczaka jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako dobry produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6. miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Alergeny w domowym kebabie

Lista alergenów dla domowemu kebabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • przyprawa do kurczaka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Wartości odżywcze domowemu kebabu

na 100g gotowej potrawy

Mięso z kurczaka jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
95.98
527.89
Białko (g)
7.78
42.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
8.74
48.05
Węglowodany przyswajalne (g)
7.77
42.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
5.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
3.30
18.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
6.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.05
11.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.95
5.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
6.09
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.07
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.41
139.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
17.76
97.66
Witamina B6 (mg)
0.18
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.46
Witamina C (mg)
8.23
45.24
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.46
Witamina E (mg)
0.30
1.65
Retinol (µg (mcg))
9.16
50.40
Tiamina (mg)
0.10
0.53
Ryboflawina (mg)
0.14
0.75
Niacyna (mg)
2.08
11.45
Foliany (µg (mcg))
19.87
109.29
Beta karoten (µg (mcg))
90.64
498.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
109.02
599.60
Potas (mg)
197.39
1085.63
Wapń (mg)
53.18
292.48
Fosfor (mg)
103.99
571.95
Magnez (mg)
16.06
88.34
Żelazo (mg)
0.69
3.81
Cynk (mg)
0.74
4.05
Miedź (mg)
0.05
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny domowemu kebabu 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowemu kebabu

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
600 g
mięso bez kości
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Jogurt grecki pełnotłusty
300 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Kapusta biała
300 g
młoda
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pomidor
360 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 360 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula
70 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Tortilla
180 g
4 sztuki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 180 g
Koszt składników
54.50