Domowy kebab
- Udko kurczaka bez skóry - mięso bez kości (600 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
- Czosnek - 5 ząbków (25 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (15 g)
- Kapusta biała - młoda (300 g)
- Pomidor - 2 sztuki (360 g)
- Ogórek - 1 sztuka (180 g)
- Cebula - 1 sztuka (70 g)
- Jogurt naturalny (150 ml)
- Majonez (30 g)
- Tortilla - 4 sztuki (180 g)
Przepis na domowy kebab krok po kroku
W miseczce wymieszaj jogurt grecki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj po łyżeczce soli, papryki słodkiej i przyprawy do kurczaka.
Mięso z kurczaka umieść w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
Następnego dnia kurczaka nadziej na patyki do szaszłyków. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na nim szaszłyki i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. W połowie czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę.
Pomidory, ogórka, kapustę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tortille podpiecz chwilę na suchej patelni.
Upieczone mięso pokrój na cienkie paski.
Na tortillę wyłóż warzywa, ułóż na to pokrojonego kurczaka i polej sosem czosnkowym.
Dół tortilli zawiń ku górze, a następnie załóż jeden bok na drugi.
Możesz dodatkowo owinąć folią aluminiową.
Więcej informacji na temat domowemu kebabu
Domowy kebab z mięsa z kurczaka to świetny pomysł na danie typu fast food, ale w zdrowszej i smaczniejszej formie. Taki pyszny kebab przygotowany w domu na pewno wszystkim zasmakuje.
Przepis na domowy kebab jest niezwykle prosty. Najpierw wykonaj marynatę do mięsa: w miseczce wymieszaj jogurt grecki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj po łyżeczce soli, papryki słodkiej i przyprawy do kurczaka. Mięso z kurczaka umieść w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc). Następnego dnia kurczaka nadziej na patyki do szaszłyków. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na nim szaszłyki i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. W połowie czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę. Pomidory, ogórka, kapustę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tortille popiecz chwilę na suchej patelni. Upieczone mięso pokrój na cienkie paski. Na tortillę wyłóż warzywa, ułóż na to pokrojonego kurczaka i polej sosem czosnkowym. Dół tortilli zawiń ku górze, a następnie załóż jeden bok na drugi. Możesz dodatkowo owinąć folią aluminiową lub podać na talerzu np. z dodatkiem chlebków naan zamiast tortilli. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić domowy kebab.
Jeśli lubisz dodatkowe sosy do kebaba, to możesz również wykonać taki z dodatkiem ketchupu i ostrej papryki, dzięki czemu dodatkowej ostrości całemu daniu.
Mięso z kurczaka jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako dobry produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6. miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.
Alergeny w domowym kebabie
Lista alergenów dla domowemu kebabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- przyprawa do kurczaka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
Wartości odżywcze domowemu kebabu
Mięso z kurczaka jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.