Przepis na domowego chleba na drożdżach krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka keksówka, miska, ściereczka

Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.

Składniki wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżką stołową soli.

Do miski dodaj drożdże oraz stopniowo wlewaj mleko. Składniki mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

Składniki połącz w jedną cześć i wyrabiaj przez około 15 minut rękami, do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta.

Ciasto włóż do miski i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut.

Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut.

Formę keksową posmaruj olejem.

Z ciasta uformuj wałek i włóż go do blaszki. Następnie blaszkę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Wierzch chleba posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Chleb piecz przez około 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.

Po tym czasie chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Domowy chleb na drożdżach przed wypiekiem podany na drewnianej desce do krojenia.
Domowy chleb na drożdżach
Koszt przygotowania dania
3.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1083 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Domowy chleb na drożdżach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o domowy chlebie na drożdżach

Domowy chleb na drożdżach pieczony w piekarniku to domowy wypiek, które możesz podać na śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia. Chleb na drożdżach nie utrzymuje świeżości tak długo, jak chleby na zakwasie, pamiętaj o tym, piekąc chleb. Domowy chleb to doskonały pomysł na podstawę do przygotowania pysznych kanapek. Przepis na domowy chleb na drożdżach jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, cukier, mleko spożywcze, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy oraz sól.

Jak zrobić domowy chleb na drożdżach? Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżką stołową soli. Do miski dodaj drożdże oraz stopniowo wlewaj mleko. Składniki mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Składniki połącz w jedną cześć i wyrabiaj przez około 15 minut rękami, do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Ciasto włóż do miski i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut. Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut. Z ciasta uformuj wałek i włóż go do blaszki. Następnie blaszkę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Wierzch chleba posmaruj roztrzepanym jajkiem. Chleb piecz przez około 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.

Drożdże są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczny chleb warto wykorzystać w swojej kuchni. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Domowy chleb na drożdżach bez obawy można wykorzystać do przygotowania smacznych kanapek na śniadanie lub na podróż.

Wartości odżywcze domowego chleba na drożdżach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kalorie)
243.48 kcal
1083.49 kcal
Białko
10.12 g
45.03 g

Węglowodany w domowy chlebie na drożdżach

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany
43.42 g
193.23 g
Węglowodany przyswajalne
43.20 g
192.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz
3.32 g
14.75 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
7.79 g
Tłuszcze nienasycone
1.56 g
6.96 g

Witaminy w przepisie na domowego chleba na drożdżach

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina B6
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.61 mg
2.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
1.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.05 mg
18.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
106.49 µg (mcg)
473.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na domowego chleba na drożdżach

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód
24.32 mg
108.22 mg
Potas
149.53 mg
665.39 mg
Wapń
56.83 mg
252.88 mg
Fosfor
125.35 mg
557.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.93 mg
115.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.30 mg
14.68 mg
Cynk
1.09 mg
4.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowego chleba na drożdżach 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w domowy chlebie na drożdżach

Lista alergenów dla domowego chleba na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania domowego chleba na drożdżach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
ćwierć kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mleko 2%
300 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na domowego chleba na drożdżach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób