Domowy chleb na drożdżach
- Drożdże świeże - ćwierć kostki (25 g)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Mleko 2% - ciepłe (300 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na domowego chleba na drożdżach krok po kroku
Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.
Składniki wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżką stołową soli.
Do miski dodaj drożdże oraz stopniowo wlewaj mleko. Składniki mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
Składniki połącz w jedną cześć i wyrabiaj przez około 15 minut rękami, do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta.
Ciasto włóż do miski i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut.
Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut.
Formę keksową posmaruj olejem.
Z ciasta uformuj wałek i włóż go do blaszki. Następnie blaszkę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Wierzch chleba posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Chleb piecz przez około 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.
Po tym czasie chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat domowego chleba na drożdżach
Domowy chleb na drożdżach pieczony w piekarniku to domowy wypiek, które możesz podać na śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia. Chleb na drożdżach nie utrzymuje świeżości tak długo, jak chleby na zakwasie, pamiętaj o tym, piekąc chleb. Domowy chleb to doskonały pomysł na podstawę do przygotowania pysznych kanapek. Przepis na domowy chleb na drożdżach jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, cukier, mleko spożywcze, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy oraz sól.
Jak zrobić domowy chleb na drożdżach? Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżką stołową soli. Do miski dodaj drożdże oraz stopniowo wlewaj mleko. Składniki mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Składniki połącz w jedną cześć i wyrabiaj przez około 15 minut rękami, do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Ciasto włóż do miski i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut. Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut. Z ciasta uformuj wałek i włóż go do blaszki. Następnie blaszkę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Wierzch chleba posmaruj roztrzepanym jajkiem. Chleb piecz przez około 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.
Drożdże są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta.
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczny chleb warto wykorzystać w swojej kuchni. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Domowy chleb na drożdżach bez obawy można wykorzystać do przygotowania smacznych kanapek na śniadanie lub na podróż.
Alergeny w domowy chlebie na drożdżach
Lista alergenów dla domowego chleba na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze domowego chleba na drożdżach
Domowy chleb na drożdżach to doskonały dodatek do śniadania lub kolacji. Domowe wypieki są świetnym pomysłem, ponieważ mamy pewność, z czego zostało przygotowane pieczywo.
Energia i białka
(445g)
Węglowodany
(445g)
Tłuszcze
(445g)
Witaminy
(445g)
Składniki mineralne
(445g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.