Domowe żelki

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe żelki podane w miseczce.
Domowe żelki
Domowe żelki to doskonała opcja na zdrowe przekąski, które przygotujesz samodzielnie. Są smaczne, proste w przygotowaniu i naprawdę ciekawe. Idealne dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
80 kcal
Kcal w porcji
69 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cukier (5 g)
  • Sok pomarańczowy (150 ml)
  • Sok cytrynowy (10 ml)
  • Sok wiśniowy (50 ml)
  • Żelatyna (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
miska, forma silikonowa

Przepis na domowe żelki krok po kroku

Przegotowaną i wystudzoną wodę (100 ml) połącz w miseczce z sokiem wiśniowym. Wymieszaj. Do soku dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj.

Do osobnej miski przelej sok pomarańczowy.

Do obu miseczek dodaj po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie wymieszaj z sokiem. Odstaw na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.

Napęczniałą żelatynę wiśniową przełóż do rondelka. Podgrzej na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowuj. Tak samo postępuj z żelatyną pomarańczową.

Przestudzoną żelatynę z sokiem przelej do silikonowej formy za pomocą łyżeczki lub z pomocą pipety.

Formy przełóż do lodówki na minimum 2 godziny i schłodź do całkowitego zastygnięcia się żelków.

Wyjmij ostrożnie z foremki.

Jak oceniasz przepis na domowe żelki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat domowych żelek

Domowe żelki to doskonała opcja na zdrowe przekąski, które przygotujesz samodzielnie. Są smaczne, proste w przygotowaniu i naprawdę ciekawe. Idealne dla dzieci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowe żelki, by były pyszne i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Kto nie lubi żelków? To pytanie retoryczne. Jest to słodka przekąska, która ma wielu fanów. Żelki są słodkie i mają ciekawą strukturę. Dzięki temu wspaniale sprawdzają się na co dzień. Można je przegryzać w czasie filmu, czy dokładać do ulubionych deserów. To doskonały pomysł na zwiększenie w swojej diecie ilości kolagenu. W dodatku żelki są bardzo smaczne, więc nie trzeba za bardzo się starać, by po nie sięgać. Jednak te dostępne w sklepie bardzo często zawierają sporo cukru, ale nie tylko. To również źródło wielu barwników spożywczych. Niektóre z nich nie są niestety odpowiednie dla dzieci. Mogą powodować problemy z koncentracją. Dlatego najlepsze są te z sokiem - żelki owocowe. W sklepie ciężko jednak znaleźć takie, które nie mają ogromnej ilości cukru. Dlatego najlepiej przygotować je w domu, samodzielnie. Żelki to wspaniały i prosty przepis na domowe słodycze, które nie tylko są smaczniejsze niż te sklepowe, ale co ważniejsze, zdrowsze. Nie zawierają sztucznych barwników, które mogą być niezwykle szkodliwe dla małych dzieci. To wspaniała opcja dla osób, które nie potrafią zrezygnować na co dzień ze słodyczy, więc poszukują dobrej, domowej alternatywy. Ten przepis pozwala stworzyć naprawdę smaczne żelki nie tylko dla najmłodszych.

Przepis na domowe żelki jest niezwykle prosty. Nie potrzebujesz do niego wielu sprzętów kuchennych ani bogatego doświadczenia kulinarnego. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Żelki są proste, ale robi się je dość długo. Jednak efekt jest na pewno tego wart. Żelki są smaczne, delikatne i mają wspaniałą konsystencję. Do stworzenia tych słodkości nie potrzeba zbyt wielu składników. Wystarczy tylko żelatyna i sok owocowy. Kolagen zawarty w żelatynie jest niezbędny do prawidłowego działania chrząstek i stawów, a także jelit. Ma również dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, chroniąc przed przedwczesnym starzeniem się.

Alergeny w domowych żelkach

Lista alergenów dla domowych żelek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na domowe żelki

Wartości odżywcze domowych żelek

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kcal)
117.25
80.91
Białko (g)
19.12
13.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany (g)
10.55
7.28
Węglowodany przyswajalne (g)
7.89
5.44
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.12
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
2.23
1.54
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Glukoza (g)
2.59
1.79
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
2.27
1.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.05
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.03
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(69g)
Witamina A (µg (mcg))
4.91
3.39
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.83
12.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.08
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.09
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.36
14.05
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.85
10.94
Brak danych dla: sok wiśniowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(69g)
Sód (mg)
45.73
31.55
Potas (mg)
136.91
94.47
Wapń (mg)
20.05
13.84
Fosfor (mg)
21.16
14.60
Magnez (mg)
12.47
8.61
Żelazo (mg)
0.38
0.26
Cynk (mg)
0.06
0.04
Miedź (mg)
0.49
0.34
Mangan (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowych żelek 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowych żelek

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sok pomarańczowy
150 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 ml
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Sok wiśniowy
50 ml
18.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 ml
Żelatyna
60 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 60 g
Koszt składników
33.00