Domowe ptasie mleczko
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 2 szklanki (500 g)
- Galaretka (70 g)
- Czekolada mleczna (70 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Żelatyna - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na domowe ptasie mleczko krok po kroku
Galaretkę wsyp do miski i zalej 200 ml wrzącej wody.
Wymieszaj dokładnie i wystudź.
Lekko tężejącą galaretkę wymieszaj z mleczkiem skondensowanym.
Zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
Masę przelej do foremki i schłodź w lodówce.
W rondlu umieść czekoladę, śmietankę kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia składników.
Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę.
Wymieszaj dokładnie.
Piankową masę wyjmij z foremki i podziel na małe kostki.
Pianki polej polewą i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Podawaj na talerzyku deserowym.
Więcej informacji na temat domowego ptasiego mleczka
Domowe ptasie mleczko to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Prosty przepis świetnie sprawdzi się dla osób nielubiących gotować. Smaczne mleczko z owocowych galaretek jest miękkie i słodkie. Przepis na domowe ptasie mleczko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko skondensowane słodzone, galaretka owocowa, czekolada mleczna, czekolada gorzka, żelatyna, śmietanka kremówka.
Jak zrobić domowe ptasie mleczko? Galaretkę wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Wymieszaj dokładnie i wystudź. Lekko tężejącą galaretkę wymieszaj z mleczkiem skondensowanym. Zmiksuj do uzyskania puszystej masy. Masę przelej do foremki i schłodź w lodówce. W rondlu umieść czekoladę, śmietankę kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Piankową masę wyjmij z foremki i podziel na małe kostki. Pianki polej polewą i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Podawaj na talerzyku deserowym.
Mleko skondensowane to rodzaj wyrobu mlecznego pozbawionego pewnej ilości wody, która pozwala na uzyskanie gęstego mleka o intensywnym aromacie. Mleko skondensowane zawiera większą ilość tłuszczu niż tradycyjne mleko krowie. Mleko pozwala uzyskać gęstą konsystencję wyrobom cukierniczym oraz przygotowywanym napojom. Czekolada gorzka użyta do przygotowania ptasiego mleczka jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza.
Podsumowując: smaczne ptasie mleczko przygotowane w domu świetnie zastąpi gotowe słodycze. Najlepsze mleczko przygotujesz bez większego problemu. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych narzędzi, aby je zrobić. Mleczko jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez kilka dni. Pyszne mleczko można przygotować także z dodatkiem puree owocowego.
Alergeny w domowym ptasim mleczku
Lista alergenów dla domowego ptasiego mleczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze domowego ptasiego mleczka
Domowe ptasie mleczko to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Cukier w deserze zastąpić można ksylitolem.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.