Domowe krówki

Opublikowano: 29.08.2023 r., 0:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki tradycyjnych domowych krówek
Domowe krówki
Krówki to pyszne karmelowe cukierki, które zna każdy z nas. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na domowe cukierki, z którymi da sobie radę każdy z Was.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 30 min
79 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 puszka (400 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Sól - szczypta (3 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blacha do pieczenia 20x25 cm, lodówka

Przepis na domowe krówki krok po kroku

W rondelku podgrzej skondensowane mleko, cukier, masło i szczyptę soli.

Cały czas mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa będzie gładka, doprowadź ją do wrzenia.

Gotuj masę, nadal mieszając, przez około 10-15 minut. Masa powinna zgęstnieć i uzyskać karmelową konsystencję.

Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, wyłącz ogień.

Przelej masę do prostokątnej formy, rozprowadź masę na jej powierzchni.

Zostaw masę do ostygnięcia i stężenia. Możesz umieścić formę w lodówce.

Stężałą masę wyjmij z formy i pokrój na małe kwadraty lub prostokąty.

Jak oceniasz przepis na domowe krówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat domowych krówek

Domowe krówki to pyszne, karmelowe cukierki o miękkiej i gładkiej konsystencji nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, cukierki powstają ze skondensowanego mleka słodzonego, cukru, masła i ekstraktu waniliowego. Możesz również dodać różne dodatki, takie jak orzechy, kawałki czekolady czy suszone owoce, aby nadać krówkom dodatkowy smak i chrupkość.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na domowe krówki.

W rondelku podgrzej skondensowane mleko, cukier, masło i szczyptę soli. Cały czas mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa będzie gładka, doprowadź ją do wrzenia. Gotuj masę, nadal mieszając, przez około 10-15 minut. Masa powinna zgęstnieć i uzyskać karmelową konsystencję. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, wyłącz ogień. Przelej masę do prostokątnej formy, rozprowadź masę na jej powierzchni. Zostaw masę do ostygnięcia i stężenia. Możesz umieścić formę w lodówce. Stężałą masę wyjmij z formy i pokrój na małe kwadraty lub prostokąty. Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na domowe słodycze.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Pamiętaj, że gotowanie masy karmelowej wymaga cierpliwości, ponieważ proces zgęszczania może potrwać pewien czas. Ważne jest również nieustanne mieszanie podczas gotowania, aby uniknąć przypalenia się masy. Najlepsze domowe wypieki wynikają ze swojej prostoty, taki właśnie jest przepis na krówki. Zwróć uwagę, w jak szybki i prosty sposób możesz przygotować pyszne słodycze, od podstaw w swoim domu. Nie ma potrzeby korzystania z gotowych mieszanek dostępnych w sklepie. Ich skład zazwyczaj zostawia wiele do życzenia. Niestety, bardzo często zawierają zbyt duże ilości cukru, który jest zbędny oraz barwniki i konserwanty, a wszystko po to, aby ich termin przydatności był dłuższy, a wygląd i zapach atrakcyjniejszy. Postaw na dobre, domowe wypieki i ciesz się słodkim smakiem bez zbędnych dodatków, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.

Jeśli już wiesz, jak zrobić domowe krówki przygotuj je samemu w domu. Zaopatrz się w podstawowe składniki i przekonaj się, jak się robi te łakocie.

Alergeny w domowych krówkach

Lista alergenów dla domowych krówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło

Wartości odżywcze domowych krówek

na 100g gotowej potrawy

Na wierzch cukierków możesz dodać posiekane orzechy lub czekoladę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
395.26
79.05
Białko (g)
5.17
1.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
54.48
10.90
Węglowodany przyswajalne (g)
54.48
10.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
18.52
3.70
Tłuszcze nasycone (g)
12.55
2.51
Tłuszcze nienasycone (g)
5.97
1.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.27
1.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
0.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.89
11.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
156.05
31.21
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.06
Witamina C (mg)
1.66
0.33
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.03
Witamina E (mg)
0.47
0.09
Retinol (µg (mcg))
153.34
30.67
Tiamina (mg)
0.06
0.01
Ryboflawina (mg)
0.28
0.06
Niacyna (mg)
0.14
0.03
Foliany (µg (mcg))
7.48
1.50
Beta karoten (µg (mcg))
34.08
6.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
268.19
53.64
Potas (mg)
240.56
48.11
Wapń (mg)
185.03
37.01
Fosfor (mg)
164.97
32.99
Magnez (mg)
16.88
3.38
Żelazo (mg)
0.14
0.03
Cynk (mg)
0.62
0.12
Miedź (mg)
0.02
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny domowych krówek 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowych krówek

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
1 puszka
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Sól
3 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
16.00