Domowe frytki z piekarnika

Opublikowano: 21.07.2022 r., 10:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone frytki na blaszce
Domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne frytki pieczone podać można z dodatkiem własnoręcznie zrobionego sosu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
323 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne - 18 średnich sztuk (1800 g)
  • Olej rzepakowy - 7 łyżek stołowych (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na domowe frytki z piekarnika krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w słupki.

Umieść je w misce.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wlej olej rzepakowy.

Dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.

Dodaj rozmaryn i wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Umieść na niej frytki.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Jak oceniasz przepis na domowe frytki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat domowych frytek z piekarnika

Domowe frytki z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Frytki z piekarnika są chrupiące i doskonale pasują jako dodatek do wielu potraw. Frytki pieczone w domu zawierają mniejszą ilość kalorii niż te smażone na tłuszczu. Przepis na domowe frytki z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, czosnek, rozmaryn, papryka ostra, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić domowe frytki z piekarnika? Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w słupki. Umieść je w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wlej olej rzepakowy. Dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Dodaj rozmaryn i wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na niej frytki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym. Zawierającym małą ilość kalorii. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Witamina C jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Wspomaga także odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując pyszne frytki z ziemniaków to idealny dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki podać można także na lunch lub podwieczorek. Dodatek sosu domowej roboty wzbogaci smak frytek. Prosty przepis nie sprawi Ci większych problemów. Frytki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Alergeny w domowych frytkach z piekarnika

Lista alergenów dla domowych frytek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na domowe frytki z piekarnika

Wartości odżywcze domowych frytek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Domowe frytki z piekarnika to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one średnią ilość kalorii i świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Ziemniaki są dobrym źródłem składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
107.81
323.42
Białko (g)
1.97
5.92
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.84
50.53
Węglowodany przyswajalne (g)
14.82
44.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
6.06
Sacharoza (cukier) (g)
0.16
0.49
Glukoza (g)
0.30
0.90
Fruktoza (g)
0.25
0.75
Skrobia (g)
14.73
44.18
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.83
11.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.31
0.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.52
10.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.47
7.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
3.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
5.78
17.33
Potas (mg)
409.09
1227.27
Wapń (mg)
11.55
34.65
Żelazo (mg)
0.78
2.34
Szacunkowy indeks glikemiczny domowych frytek z piekarnika 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowych frytek z piekarnika

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1800 g
18 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
7.20
Za 1800 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
15.00