Domowa pizza na grubym cieście

Opublikowano: 27.04.2021 r., 20:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza na grubym cieście z bazylią
Domowa pizza na grubym cieście
Domowa pizza na grubym cieście to idealna potrawa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest idealnie puszysta i wyrośnięta, dzięki temu smakuje wspaniale.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
420 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 4 łyżki (60 g)
  • Ser Mozzarella - 1 opkowanie (125 g)
  • Pieczarki - 5 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pizzy

Przepis na domową pizzę na grubym cieście krok po kroku

Drożdże dodaj do szklanki letniej wody (250ml) wraz z cukrem i dobrze wymieszaj. Odstaw na 10-12 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj olej. Wlewaj powoli wodę z drożdżami i wyrabiaj ciasto rękami. Masa powinna być jednolita i gładka. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Blaszkę przykryj papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż ciasto i równomiernie je rozprowadź. Na wierzch ciasta wyłóż przecier pomidorowy i posyp ziołami. Poukładaj drobno pokrojone pieczarki i zetrzyj na nie ser.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.

Jak oceniasz przepis na domową pizzę na grubym cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat domowej pizzy na grubym cieście

Domowa pizza na grubym cieście ma wielu zwolenników ze względu na idealnie miękką strukturę ciasta. Ciężko się im dziwić, gdyż tak przygotowana smakuje lepiej i bardziej syci. Ten przepis pozwoli ci osiągnąć idealną grubość i puszystość ciasta bez żadnego problemu. To grube ciasto na pizzę smakuje najlepiej prosto z pieca.

Przepis na dużą pizze na grubym cieście jest niezwykle łatwy i szybki. Można je wykonać w ekspresowym tempie. To ciasto nie potrzebuje również zbyt dużej ilości czasu na wyrośnięcie, dzięki czemu będzie opcją idealną dla niecierpliwych. Ten przepis na pizzę jest świetny dla początkujących kucharzy, gdyż jest naprawdę prosty i zawsze się udaje, a efekt końcowy jest bardzo zadowalający.

Pizza na grubym spodzie jest idealnie miękka i puszysta, dzięki czemu smakuje i wygląda wspaniale. Spód ciasta jest odpowiednio wypieczony, co sprawia, że całość nabiera pysznej chrupkości. Strukturą ciasto przypomina bułkę drożdżową lub miękką gąbkę. Jest również niezwykle elastyczne, co bardzo ważne, zwłaszcza, przy kształtowaniu całości. Nie pęka i nie rwie się, więc można z nim łatwo pracować i formować w odpowiednim dla siebie kształcie. Nie piecze się zbyt długo, dzięki czemu nie jest suche w środku.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pizzę na grubym cieście, która będzie niezwykle puszysta, a przy tym niezbyt trudna w wykonaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Pizza, która powstaje z przepisu ma wprost idealną strukturę, tak że nie sposób przejść obok niej obojętnie. To przepis na dużą blachę, gdyż w innym wypadku mogłaby się skończyć zbyt wcześni. Będzie idealnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Świetne jest w niej również to, że można podawać ją z dowolnymi dodatkami. W przepisie jest to klasyczna wersja z serem, sosem pomidorowym i pieczarkami, które idealnie się razem komponują i sprawiają, że całość jest jeszcze lepsza. Jednak można tą wersję urozmaicać dodatkami mięsa, warzyw, czy zmieniając ser. W każdej opcji będzie smakować równie dobrze i pysznie.

Alergeny w domowej pizzy na grubym cieście

Lista alergenów dla domowej pizzy na grubym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze domowej pizzy na grubym cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
275.13
420.95
Białko (g)
11.72
17.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
34.65
53.01
Węglowodany przyswajalne (g)
33.90
51.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
10.33
15.81
Tłuszcze nasycone (g)
4.63
7.08
Tłuszcze nienasycone (g)
5.70
8.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Tiamina (mg)
0.52
0.79
Ryboflawina (mg)
0.37
0.57
Niacyna (mg)
4.16
6.36
Foliany (µg (mcg))
105.71
161.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
106.02
162.22
Potas (mg)
194.64
297.80
Wapń (mg)
114.84
175.70
Fosfor (mg)
159.95
244.72
Magnez (mg)
22.84
34.95
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.90
4.44
Cynk (mg)
1.66
2.54
Miedź (mg)
0.17
0.26
Mangan (mg)
0.36
0.55
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowej pizzy na grubym cieście 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowej pizzy na grubym cieście

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Przecier pomidorowy bez soli
60 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Ser Mozzarella
125 g
1 opkowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
41.00