Domowa chałwa
- Sezam nasiona - 2 szklanki (300 g)
- Miód - 0,5 szklanki (150 g)
Przepis na domową chałwę krok po kroku
Sezam podpraż na suchej patelni.
Po uprażeniu wystudź i zmiel w młynku.
Wymieszaj zmielony sezam z miodem i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przyciśnij, czymś ciężkim, powstałą masę i zostaw na 24 godziny.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat domowej chałwy
Domowa chałwa jest wysokokalorycznym smakołykiem, który pochodzi z Bliskiego Wschodu. Można jeść ja samą na deser dla dzieci i dorosłych, lecz jest to też dobry pomysł na ciekawy dodatek do kremu i do ciast. Chałwa najczęściej jest zrobiona z sezamu. Natomiast w Rosji wytwarza się ją z nasion słonecznika. Ziarna są wysokokalorycznymi składnikami, przez co chałwa także ma dużo kalorii. 100 g sklepowej chałwy to około 550 kcal. Dodatkowo do chałwy dodaje się syropu glukozowego i cukru, który nie tylko zawiera dużo kalorii, to także ma wysoki indeks glikemiczny. Przez to cała chałwa także ma wysoki indeks glikemiczny i powinna być ograniczana przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie przeciwzapalnej i u zdrowych osób, jako prewencja cukrzycy. Nawet będąc zdrowym, warto wziąć pod uwagę indeks glikemiczny, a także zwracać uwagę na ogólne zasady zdrowego żywienia, ponieważ nieprawidłowe odżywianie może prowadzić do rozwoju wielu chorób, jak cukrzyca typu drugiego, nadciśnienie, miażdżyca itp. Dlatego, nawet jeżeli aktualnie wydaje Ci się, że możesz jeść wszystko i nie zwracać uwagi na dietę, bo jesteś szczupła, to nie znaczy, że efekty złej diety teraz nie dadzą o sobie znać w przyszłości. Ze względu na swoją wysoką kaloryczność, mimo że chałwa jest pyszna, to należy jeść ją z umiarem. Przepis na domową chałwę jest dosyć prosty, lecz wymaga trochę czasu. Najlepsza chałwa wychodzi z nasion sezamu, które są uprażone. Zwróć uwagę, aby nasiona się nie przypaliły, ponieważ to nada im bardzo niesmacznego, gorzkiego posmaku. Gdy uprażymy nasiona najlepiej przesypać je do miski, aby nie leżały na rozgrzanej patelni, przez co, mimo włączonej kuchenki, mogą się przypalić. Sezam należy potem wystudzić i dokładnie zmielić, na przykład przy pomocy młynka do kawy. Do zmielonych nasion dodajemy miód i mamy gotową chałwę. Pamiętaj, żeby zachować umiar w jedzeniu tego pysznego deseru, mimo że jest to bardzo ciężkie, bo jest ono niezwykle smaczne. Sprawdź jak zrobić chałwę w domu, wykorzystując ten sprawdzony przepis, z którego wyjdzie bardzo dobra chałwa.
Alergeny w domowej chałwie
Lista alergenów dla domowej chałwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze domowej chałwy
Chałwa jest wysokokaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinna być ograniczana przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie przeciwzapalnej i u zdrowych osób, jako prewencja cukrzycy.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.