Domowa chałwa

Opublikowano: 29.09.2021 r., 18:54 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa chałwa z nożem
Domowa chałwa
Domowa chałwa to deser z sezamu, który znany był już w starożytności. Jest słodkim i wysokokalorycznym deserem, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Przygotowanie 40 min
217 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Sezam nasiona - 2 szklanki (300 g)
  • Miód - 0,5 szklanki (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, foremka keksówka, papier do pieczenia, młynek

Przepis na domową chałwę krok po kroku

Sezam podpraż na suchej patelni.

Po uprażeniu wystudź i zmiel w młynku.

Wymieszaj zmielony sezam z miodem i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przyciśnij, czymś ciężkim, powstałą masę i zostaw na 24 godziny.

Jak oceniasz przepis na domową chałwę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat domowej chałwy

Domowa chałwa jest wysokokalorycznym smakołykiem, który pochodzi z Bliskiego Wschodu. Można jeść ja samą na deser dla dzieci i dorosłych, lecz jest to też dobry pomysł na ciekawy dodatek do kremu i do ciast. Chałwa najczęściej jest zrobiona z sezamu. Natomiast w Rosji wytwarza się ją z nasion słonecznika. Ziarna są wysokokalorycznymi składnikami, przez co chałwa także ma dużo kalorii. 100 g sklepowej chałwy to około 550 kcal. Dodatkowo do chałwy dodaje się syropu glukozowego i cukru, który nie tylko zawiera dużo kalorii, to także ma wysoki indeks glikemiczny. Przez to cała chałwa także ma wysoki indeks glikemiczny i powinna być ograniczana przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie przeciwzapalnej i u zdrowych osób, jako prewencja cukrzycy. Nawet będąc zdrowym, warto wziąć pod uwagę indeks glikemiczny, a także zwracać uwagę na ogólne zasady zdrowego żywienia, ponieważ nieprawidłowe odżywianie może prowadzić do rozwoju wielu chorób, jak cukrzyca typu drugiego, nadciśnienie, miażdżyca itp. Dlatego, nawet jeżeli aktualnie wydaje Ci się, że możesz jeść wszystko i nie zwracać uwagi na dietę, bo jesteś szczupła, to nie znaczy, że efekty złej diety teraz nie dadzą o sobie znać w przyszłości. Ze względu na swoją wysoką kaloryczność, mimo że chałwa jest pyszna, to należy jeść ją z umiarem. Przepis na domową chałwę jest dosyć prosty, lecz wymaga trochę czasu. Najlepsza chałwa wychodzi z nasion sezamu, które są uprażone. Zwróć uwagę, aby nasiona się nie przypaliły, ponieważ to nada im bardzo niesmacznego, gorzkiego posmaku. Gdy uprażymy nasiona najlepiej przesypać je do miski, aby nie leżały na rozgrzanej patelni, przez co, mimo włączonej kuchenki, mogą się przypalić. Sezam należy potem wystudzić i dokładnie zmielić, na przykład przy pomocy młynka do kawy. Do zmielonych nasion dodajemy miód i mamy gotową chałwę. Pamiętaj, żeby zachować umiar w jedzeniu tego pysznego deseru, mimo że jest to bardzo ciężkie, bo jest ono niezwykle smaczne. Sprawdź jak zrobić chałwę w domu, wykorzystując ten sprawdzony przepis, z którego wyjdzie bardzo dobra chałwa.

Alergeny w domowej chałwie

Lista alergenów dla domowej chałwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze domowej chałwy

na 100g gotowej potrawy

Chałwa jest wysokokaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinna być ograniczana przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie przeciwzapalnej i u zdrowych osób, jako prewencja cukrzycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
483.33
217.50
Białko (g)
11.90
5.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
43.07
19.38
Węglowodany przyswajalne (g)
35.13
15.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.93
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
33.13
14.91
Tłuszcze nasycone (g)
6.07
2.73
Tłuszcze nienasycone (g)
27.07
12.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.53
5.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.53
6.54
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.53
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.17
0.07
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.53
0.24
Ryboflawina (mg)
0.18
0.08
Niacyna (mg)
3.05
1.37
Foliany (µg (mcg))
65.33
29.40
Beta karoten (µg (mcg))
3.33
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
8.67
3.90
Potas (mg)
329.33
148.20
Wapń (mg)
652.00
293.40
Fosfor (mg)
420.67
189.30
Magnez (mg)
234.67
105.60
Żelazo (mg)
9.87
4.44
Cynk (mg)
5.24
2.36
Miedź (mg)
2.73
1.23
Szacunkowy indeks glikemiczny domowej chałwy 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowej chałwy

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sezam nasiona
300 g
2 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Miód
150 g
0,5 szklanki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Koszt składników
25.00