Przepis na dip czosnkowy krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty 200 g
  • Czosnek 15 g 2-3 ząbki
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
praska do czosnku, miseczka

Jogurt przełóż do miseczki.

Łyżeczkę oregano wsyp do zaparzacza do herbaty. Przelej zioła wrzątkiem i dobrze odsącz.

Oregano dodaj do jogurtu.

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku. Dodaj do jogurtu.

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i czosnkiem granulowanym.

Dip czosnkowy w białej miseczce
Dip czosnkowy
Koszt przygotowania dania
0.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
21 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
15

Dip czosnkowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dipie czosnkowym

Dip czosnkowy to obowiązkowy dodatek na stołach, szczególnie podczas grillów. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze smakuje do kanapek czy sałatek.

Ten prosty przepis na dip czosnkowy jest bardzo szybki w wykonaniu. Potrzebne składniki na ten domowy sos to czosnek i jogurt grecki. Smak dipu wzbogaca również czosnek granulowany oraz oregano. Koniecznie sprawdź jak zrobić dip czosnkowy.

Jeśli chcesz, możesz dip czosnkowy również wzbogacić dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Dip czosnkowy świetnie smakuje z dodatkiem świeżej mięty, koperku lub bazylii. Wówczas świeże zioła rozdrobnij razem z czosnkiem. Z suszonych ziół warto dodać oregano lub również bazylię. Przed dodaniem zaparz je chwilę i dobrze odcedź, by oddały smak do sosu, a nie tylko „strzelały” między zębami. Taki zabieg sprawi, że sos czosnkowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Przepis ten możesz wzbogacić również o czosnek granulowany, co nada dodatkowej ostrości. Sami widzicie, że to dobry i łatwy w wykonaniu sos.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Wartości odżywcze dipu czosnkowego

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w dipie czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany przyswajalne
2.16 g
4.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcze nasycone
0.02 g
0.04 g
Tłuszcze nienasycone
0.02 g
0.04 g
Szacunkowy indeks glikemiczny dipu czosnkowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dipie czosnkowym

Lista alergenów dla dipu czosnkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na dip czosnkowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania dipu czosnkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
Czosnek
15 g
2-3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Jak oceniasz przepis na dip czosnkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób