Dillströmming

Opublikowano: 26.11.2021 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dillströmming podane w słoiku, który stoi na blacie.
Dillströmming
Dillströmming to tradycyjne danie kuchni Szwedzkiej. Marynowane śledzie w zalewie octowej doskonale sprawdzą się jako kolacja lub przystawka podczas spotkań z rodziną.
Przygotowanie 20 min
457 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Filety śledziowe solone (500 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 2 małe pęczki (40 g)
  • Ocet jabłkowy (130 ml)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na dillströmming krok po kroku

Solone śledzie namocz w wodzie na noc, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

W garnku umieść 300 ml wody, ocet, cukier oraz liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj.

Śledzie pokrój w mniejsze kawałki i ułóż w misce lub słoiku.

Na wierzch ułóż cebulę.

Obierz i pokrój w kostkę marchew, dodaj do śledzi.

Zalej całość marynatą i na wierzch dodaj posiekany koper.

Odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni, aby smaki miały możliwość się przegryźć.

Jak oceniasz przepis na dillströmming
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dillströmming

Dillströmming to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Szwedzi bardzo lubią połączenia słodko-słone, więc często podają mięso i ryby w słodkich sosach żurawinowych lub dosładzanych zalewach octowych. Marynowane śledzie z koperkiem to doskonała propozycja na pyszne śniadanie, kolację, a także jako przekąska podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na śledzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, koper świeży, cebula, ocet, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, marchewka.

Jak zrobić dillströmming? Solone śledzie namocz w wodzie na noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. W garnku umieść wodę, ocet, cukier oraz liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj. Śledzie pokrój w mniejsze kawałki i ułóż w misce lub słoiku. Na wierzch ułóż cebulę. Obierz i pokrój w kostkę marchew, dodaj do śledzi. Zalej całość marynatą i na wierzch dodaj posiekany koper. Odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni, aby smaki miały możliwość się przegryźć.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy omega-3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest składnikiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Żelazo jest składnikiem mineralnym odpowiedzialnym za transport tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza mogą prowadzić do rozwoju anemii.

Podsumowując pyszne marynowane śledzie w zalewie octowej to doskonały pomysł na pyszne danie. Śledzie można podawać na wiele różnych dań takich jak śniadanie, kolacja czy przystawka. Śledzie możesz przechowywać w słoiku w lodówce przez 10-14 dni. Śledzie są bardzo łatwo dostępną rybą, stosunkowo tanią, dlatego dobrze je wykorzystywać do przygotowania rozmaitych dań, gdyż zawierają wiele cennych składników mineralnych. Śledzie marynowane podawaj na kromce żytniego pieczywa posmarowanego masłem.

Alergeny w dillströmming

Lista alergenów dla dillströmming przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze dillströmming

na 100g gotowej potrawy

Dillströmming to danie zawierające sporą ilość pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Danie jest świetnym źródłem kwasów omega 3 oraz jodu zawartego w śledziach. Dodatkowo zawiera koper mający silne działanie wspomagające trawienie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
240.71
457.35
Białko (g)
25.63
48.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
4.09
7.78
Węglowodany przyswajalne (g)
3.21
6.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
12.73
24.18
Tłuszcze nasycone (g)
4.47
8.50
Tłuszcze nienasycone (g)
8.26
15.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.25
9.98
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.00
5.71
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.78
159.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
152.56
289.86
Witamina B6 (mg)
0.44
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
14.32
27.22
Witamina C (mg)
6.57
12.49
Witamina D (µg (mcg))
5.86
11.13
Witamina E (mg)
1.58
3.01
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.33
63.33
Tiamina (mg)
0.13
0.25
Ryboflawina (mg)
0.35
0.67
Niacyna (mg)
4.71
8.95
Foliany (µg (mcg))
25.55
48.54
Beta karoten (µg (mcg))
1045.23
1985.93
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
543.65
1032.93
Potas (mg)
571.72
1086.27
Wapń (mg)
98.87
187.86
Fosfor (mg)
345.30
656.06
Magnez (mg)
51.38
97.62
Żelazo (mg)
1.89
3.59
Cynk (mg)
1.50
2.84
Miedź (mg)
0.15
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny dillströmming 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dillströmming

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Ocet jabłkowy
130 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.64
Za 130 ml
Marchewka
140 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Koszt składników
27.50