Dietetyczny sos do warzyw na parze tzatziki

Opublikowano: 02.12.2021 r., 16:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowy sos tzatziki z warzywami
Dietetyczny sos do warzyw na parze tzatziki
Bardzo prosty, szybki, pyszny i zdrowy sos do warzyw na parze tzatziki to najlepszy dodatek do dietetycznej potrawy. Bardzo dobry nie tylko na wiosnę.
Przygotowanie 5 min
34 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (250 ml)
  • Ogórek (150 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
tarka, miseczka

Przepis na dietetyczny sos do warzyw na parze tzatziki krok po kroku

Ogórka obierz i umyj. Zetrzyj je do miseczki na tarce o dużych oczkach.

Z ogórków odciśnij nadmiar wody.

Obierz 2 ząbki czosnku. Przeciśnij go przez praskę.

W miseczce z ogórkami umieść jogurt i czosnek.

Posiekaj koperek i dodaj do reszty składników.

Przypraw solą, pieprzem.

Sos polej oliwą z oliwek.

Jak oceniasz przepis na dietetyczny sos do warzyw na parze tzatziki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat dietetycznego sosu do warzyw na parze tzatziki

Bardzo prosty, szybki, pyszny i zdrowy sos do warzyw na parze tzatziki to najlepszy dodatek do dietetycznej potrawy. Bardzo dobry nie tylko na wiosnę. Zrobienie go to kwestia kilku minut. Przepis na sos do warzyw na parze jest bardzo orzeźwiający. Nawiązuje on do greckiego, znanego sosu, który jest bardzo smaczny. To znakomity dodatek do przeróżnych dań. Lekki, ponieważ zrobiony na jogurcie greckim. Zawiera świeże ogórki, oliwę z oliwek, czosnek i koperek. Zobacz najlepszy i łatwy sposób jak zrobić sos do warzyw na parze, którym zachwycisz wszystkich.

Ten prosty, dietetyczny sos do warzyw na parze to po prostu sos tzatziki. Jest nieziemsko łatwy, szybki i dobry do wielu potraw. Jak zrobić sos do warzyw na parze? Przygotowanie to pestka. Potrzebować będziesz nie za dużej miseczki i tarki do warzyw. Przepis na sos do warzyw na parze składa się z ogórków świeżych, jogurtu greckiego, oliwy z oliwek, czosnku, soli, pieprzu i koperku. Obrane i umyte ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki do miseczki. Ważne jest, by odcisnąć sok, jeżeli powstanie go zbyt wiele, by sos nie był zbyt rzadki. Jeśli z ogórka nie wydzieli się zbyt duża ilość wody nie trzeba go odciskać. Czosnek najlepiej jest obrać i przecisnąć przez praskę. Świeży koperek nada wiosennego klimatu. Posiekaj go i dodaj do ogórka i czosnku. Zalej wszystko jogurtem, dopraw solą i pieprzem. To wszystko – bardzo prosto i przyjemnie. Sos do warzyw gotowanych można śmiało podać do stołu.

Jak zrobisz sos do warzyw na parze możesz dodać do niego też inne produkty. Do przepisu na sos do warzyw na parze warto dodać świeże zioła lub suszone przyprawy. Koperek możesz zastąpić przez szczypiorek. Będzie równie dobry. Fajnie sprawdzi się świeża natka pietruszki. Świeże przyprawy są bardzo aromatyczne, ale gdy nie ma na nich sezonu (na przykład koperek w zimie) śmiało korzystaj z suszonych. Do smaku można dodać sok z cytryny, który orzeźwi sos. Najlepszym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Dobrze jest ją dodać, by wzmocniła smak. Można dodać inny olej, najlepiej nierafinowany, na przykład olej lniany. Wszystkie możliwe opcje będą pyszne.

Sos do warzyw na parze dobrze jest zrobić minimum kwadrans przed podaniem, by smaki się przegryzły. Można też jeść od razu, ale smak nie będzie tak wyrazisty. Ten sos do warzyw gotowanych jest świetny. Sos tzatziki z warzywami gotowanymi jest niskokaloryczną przekąską, idealną na diecie redukcyjnej. Poza tym jest to pyszny dodatek do mięs, więc na grilla na wiosnę lub lato tworzy wspaniały klimat. Robi się go szybko i łatwo.

Alergeny w dietetycznym sosie do warzyw na parze tzatziki

Lista alergenów dla dietetycznego sosu do warzyw na parze tzatziki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze dietetycznego sosu do warzyw na parze tzatziki

na 100g gotowej potrawy

Sos tzatziki do warzyw gotowanych to doskonały, dietetyczny dodatek. Niskokaloryczny i zdrowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
69.90
34.95
Białko (g)
5.98
2.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
3.38
1.69
Węglowodany przyswajalne (g)
3.08
1.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
3.80
1.90
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
1.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.67
1.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
0.20
Cholesterol (mg)
3.61
1.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1.81
0.90
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
20.24
10.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
23.08
11.54
Wapń (mg)
73.29
36.64
Żelazo (mg)
0.14
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznego sosu do warzyw na parze tzatziki 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznego sosu do warzyw na parze tzatziki

Koszt składników
27.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki 0% tłuszczu
250 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.06
Za 250 ml
Ogórek
150 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
27.40