Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe z ziemniakami
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika to doskonała propozycja na potrawę dla osób na diecie redukcyjnej lub dbających o linię. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to niskokaloryczne danie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
310 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Kalafior - pół małej sztuki (250 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Bulion drobiowy (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika krok po kroku

Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Kalafior podziel na mniejsze kawałki.

Cukinię pokrój w plastry.

Polędwicę dopraw solą i pieprzem.

Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.

Do okoła umieść warzywa, dopraw solą i wlej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Polędwicę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem warzyw.

Jak oceniasz przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika

Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z piekarnika. Polędwica jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, należy więc uważać na zbyt długi czas obróbki termicznej. Przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, marchew, cebula, ziemniaki, cukinia, kalafior, bulion drobiowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika? Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Kalafior podziel na mniejsze kawałki. Cukinię pokrój w plastry. Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Dookoła umieść warzywa, dopraw solą i wlej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Polędwicę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem warzyw.

Marchew to warzywo korzeniowe, które jest znane na całym świecie. Wyróżnia się kilka odmian marchwi o różnych kolorach. Marchew zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i jest świetnym źródłem beta-karotenu, który jest niezbędny do produkcji witaminy A w naszym organizmie. Marchew ma lekko słodki smak, który po obróbce termicznej staje się jeszcze bardziej intensywny. Marchew często dodaje się do wielu potraw takich jak gulasze czy pieczone mięsa oraz zupy. Ziemniaki są bulwą, która kiedyś była podstawowym składnikiem diety biednych ludzi. W związku z tym ziemniaki podawane są dziś w wielu odsłonach. Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca. Potas pomaga także obniżać ciśnienie krwi i odpowiada za równowagę gospodarki wodno elektrolitowej.

Podsumowując fit polędwiczki z dodatkiem warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polędwicę można zabrać także jako lunch do pracy. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w dietetycznych polędwiczkach wieprzowe z piekarnika

Lista alergenów dla dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika to niskokaloryczne danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
64.61
310.13
Białko (g)
7.60
36.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
5.64
27.09
Węglowodany przyswajalne (g)
4.58
22.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
5.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
1.28
6.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
2.97
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
3.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
2.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
1.02
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.06
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.30
102.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
68.83
330.36
Witamina B6 (mg)
0.36
1.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.82
Witamina C (mg)
10.85
52.09
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.47
Witamina E (mg)
0.16
0.76
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.35
1.70
Ryboflawina (mg)
0.15
0.71
Niacyna (mg)
2.52
12.12
Foliany (µg (mcg))
14.55
69.86
Beta karoten (µg (mcg))
685.79
3291.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
73.16
351.16
Potas (mg)
294.80
1415.03
Wapń (mg)
14.05
67.43
Fosfor (mg)
102.90
493.91
Magnez (mg)
18.08
86.77
Żelazo (mg)
0.57
2.73
Cynk (mg)
0.76
3.65
Miedź (mg)
0.07
0.31
Mangan (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
250 g
pół małej sztuki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Koszt składników
75.50