Dietetyczne placki z cukinii

Opublikowano: 18.04.2021 r., 16:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z cukinii z jogurtem
Dietetyczne placki z cukinii
Dietetyczne placki z cukinii to wspaniały pomysł na pyszne danie, które jest szybkie i zdrowe. Będą idealną opcją dla osób na diecie redukcyjnej i wegetariańskiej.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
217 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia - 1 szt (300 g)
  • Ser Feta - 1/4 kostki (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na dietetyczne placki z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstaw na 5 minut. Odlej nadmiar wody.

Do cukinii dodaj pokruszoną fetę, mąkę oraz wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, czosnek i koperek i porządnie wszystko wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

Wyjmij blachę, rozłóż na niej papier do pieczenia i uformuj na nim małe placuszki z masy cukiniowej.

Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na dietetyczne placki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat dietetycznych placków z cukinii

Dietetyczne placki z cukinii są zdrowszą modyfikacją tej tradycyjnej potrawy. Dzięki drobnym zmianom mają mniej kalorii i tłuszczu, a także są bardziej lekkostrawne. Pysznie wyglądają i cudownie chrupią, na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom warzywnych dań.

Jest to także idealny pomysł na dietetyczne kotlety z cukinii, które będą idealnym dopełnieniem letniego lub wiosennego obiadu. Kotlety takie są zdrowszą alternatywą dla mięsnych i smażonych opcji. Sprawdzi się szczególnie w diecie wegetariańskiej i laktoowowegetariańskiej.

Przepis na dietetyczne placki z cukinii jest niebywale łatwy i szybki. Można je przygotować w kilka chwil, a brak smażenia gwarantuje lepszą strawność całego dania. Pozwala też na szybsze wykonanie dania, gdyż całą partię placków można upiec na raz.

Te fit placki z cukinii bez mąki pszennej są świetną opcją dla osób dbających o sylwetkę, a także o zdrowie. Sprawdzą się na diecie redukcyjnej, czy lekkostrawnej. Nie mają mąki pszennej, której zabrania dieta bezglutenowa, zamiast tego zawierają skrobię ziemniaczaną, dlatego sprawdzą się dla osób z celiakią.

Dzięki zmniejszonej ilości tłuszczu są bardzo zdrowe. Placki z kabaczka są świetnym sposobem na włączenie do swojej diety cukii w pysznej formie. Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia placki są bardzo chrupiące dlatego skuszą na pewno wszystkich, nawet niejadków. Cukinia jest warzywem bardzo zdrowym. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Cukinia jest dobrym źródłem witaminy C, dbającej o odporność, beta karotenu, który wspiera zdrowie skóry, czy magnezu i potasu. W dodatku jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, które jest jak najbardziej polecane na diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Cukinia, zwłaszcza pieczona, nie podrażnia błon śluzowych żołądka, więc sprawdzi się także w chorobie wrzodowej żołądka, wtedy warto pominąć dodatek sera feta.

Te placuszki z piekarnika są bardzo zdrową alternatywą dla zwykłych placków, smakują tak samo pysznie, a przy tym są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Alergeny w dietetycznych plackach z cukinii

Lista alergenów dla dietetycznych placków z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze dietetycznych placków z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
96.85
217.90
Białko (g)
4.63
10.43
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
11.70
26.32
Węglowodany przyswajalne (g)
10.39
23.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
2.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
3.76
8.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
5.47
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
2.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
2.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.84
Cholesterol (mg)
54.75
123.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
39.67
89.26
Witamina B6 (mg)
0.26
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.24
Witamina C (mg)
12.22
27.49
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.59
Witamina E (mg)
0.28
0.62
Retinol (µg (mcg))
33.08
74.42
Tiamina (mg)
0.08
0.18
Ryboflawina (mg)
0.21
0.48
Niacyna (mg)
0.80
1.80
Foliany (µg (mcg))
27.77
62.48
Beta karoten (µg (mcg))
79.45
178.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
153.76
345.96
Potas (mg)
305.47
687.31
Wapń (mg)
78.64
176.93
Fosfor (mg)
104.48
235.09
Magnez (mg)
22.55
50.74
Żelazo (mg)
0.68
1.53
Cynk (mg)
0.74
1.67
Miedź (mg)
0.07
0.15
Mangan (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych placków z cukinii 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznych placków z cukinii

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Ser Feta
50 g
1/4 kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
25.00