Dietetyczne placki z cukinii
- Cukinia - 1 szt (300 g)
- Ser Feta - 1/4 kostki (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (50 g)
Przepis na dietetyczne placki z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstaw na 5 minut. Odlej nadmiar wody.
Do cukinii dodaj pokruszoną fetę, mąkę oraz wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, czosnek i koperek i porządnie wszystko wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
Wyjmij blachę, rozłóż na niej papier do pieczenia i uformuj na nim małe placuszki z masy cukiniowej.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 35 minut.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat dietetycznych placków z cukinii
Dietetyczne placki z cukinii są zdrowszą modyfikacją tej tradycyjnej potrawy. Dzięki drobnym zmianom mają mniej kalorii i tłuszczu, a także są bardziej lekkostrawne. Pysznie wyglądają i cudownie chrupią, na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom warzywnych dań.
Jest to także idealny pomysł na dietetyczne kotlety z cukinii, które będą idealnym dopełnieniem letniego lub wiosennego obiadu. Kotlety takie są zdrowszą alternatywą dla mięsnych i smażonych opcji. Sprawdzi się szczególnie w diecie wegetariańskiej i laktoowowegetariańskiej.
Przepis na dietetyczne placki z cukinii jest niebywale łatwy i szybki. Można je przygotować w kilka chwil, a brak smażenia gwarantuje lepszą strawność całego dania. Pozwala też na szybsze wykonanie dania, gdyż całą partię placków można upiec na raz.
Te fit placki z cukinii bez mąki pszennej są świetną opcją dla osób dbających o sylwetkę, a także o zdrowie. Sprawdzą się na diecie redukcyjnej, czy lekkostrawnej. Nie mają mąki pszennej, której zabrania dieta bezglutenowa, zamiast tego zawierają skrobię ziemniaczaną, dlatego sprawdzą się dla osób z celiakią.
Dzięki zmniejszonej ilości tłuszczu są bardzo zdrowe. Placki z kabaczka są świetnym sposobem na włączenie do swojej diety cukii w pysznej formie. Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia placki są bardzo chrupiące dlatego skuszą na pewno wszystkich, nawet niejadków. Cukinia jest warzywem bardzo zdrowym. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Cukinia jest dobrym źródłem witaminy C, dbającej o odporność, beta karotenu, który wspiera zdrowie skóry, czy magnezu i potasu. W dodatku jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, które jest jak najbardziej polecane na diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Cukinia, zwłaszcza pieczona, nie podrażnia błon śluzowych żołądka, więc sprawdzi się także w chorobie wrzodowej żołądka, wtedy warto pominąć dodatek sera feta.
Te placuszki z piekarnika są bardzo zdrową alternatywą dla zwykłych placków, smakują tak samo pysznie, a przy tym są lekkostrawne i niskokaloryczne.
Alergeny w dietetycznych plackach z cukinii
Lista alergenów dla dietetycznych placków z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze dietetycznych placków z cukinii
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.