Przepis na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone z indyka 400 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ryż brązowy 50 g
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Cebula 50 g
  • Kapusta biała 150 g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 300 g
  • Bulion drobiowy 100 g
  • Czosnek 15 g
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj drobno cebulę, kapustę oraz czosnek. Podsmaż przez 10 minut warzywa na patelni. Przestudź. Ugotuj również ryż al dente.

Mięso wymieszaj razem z przyprawami (oprócz koperku, ziela oraz liści laurowych). Dodaj jajko, ugotowany ryż oraz podsmażone warzywa. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystko dłońmi. Uformuj kilka niewielkich kotletów.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.

Wyłóż do naczynia żaroodpornego gołąbki.

Jogurt wymieszaj z bulionem, solą i koperkiem. Zalej gołąbki. Wyłóż po 3 ziela angielskie oraz 3 liście laurowe.

Piecz w piekarniku przez 25 minut.

Podawaj z ugotowaną kaszą pęczak oraz surówką z kapusty pekińskiej z sosem na oleju lnianym.

Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
15.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
357 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
37

Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dietetycznych gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie koperkowym w wersji dietetycznej to pyszne i zdrowe danie. Podane z kaszą pęczak i surówką ze świeżych warzyw to pełnia witamin.

Jeżeli nie jesteś fanem ryżu brązowego użyj dowolnej innej pełnoziarnistej kaszy lub innego ryżu. Zapewnisz w ten sposób wysoką ilość błonnika. Surówka ze świeżych warzyw podana z sosem na bazie oleju lnianego wzbogaci potrawę o niezwykle cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Te danie jest szybkie, pyszne oraz niezwykle sycące.

Wartości odżywcze dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (290g)
Energia (kalorie)
123.33 kcal
357.67 kcal
Białko
12.36 g
35.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (290g)
Tłuszcz
5.15 g
14.95 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
5.80 g
Tłuszcze nienasycone
3.15 g
9.15 g
Tłuszcze jednonasycone
1.86 g
5.38 g
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
3.76 g

Witaminy w przepisie na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję (290g)
Witamina B6
0.30 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.39 mg
9.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.96 µg (mcg)
43.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, bulion drobiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję (290g)
Sód
203.88 mg
591.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
218.80 mg
634.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
70.97 mg
205.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
157.05 mg
455.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.61 mg
65.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
2.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.54 mg
4.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznych gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Lista alergenów dla dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ryż brązowy
50 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 50 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kapusta biała
150 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
300 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
53.10
Łączny koszt
15.21
Jak oceniasz przepis na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób