Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ryż brązowy (50 g)
- Olej rzepakowy (5 ml)
- Cebula (50 g)
- Kapusta biała (150 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (300 g)
- Bulion drobiowy (100 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym krok po kroku
Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj drobno cebulę, kapustę oraz czosnek. Podsmaż przez 10 minut warzywa na patelni. Przestudź. Ugotuj również ryż al dente.
Mięso wymieszaj razem z przyprawami (oprócz koperku, ziela oraz liści laurowych). Dodaj jajko, ugotowany ryż oraz podsmażone warzywa. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystko dłońmi. Uformuj kilka niewielkich kotletów.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Wyłóż do naczynia żaroodpornego gołąbki.
Jogurt wymieszaj z bulionem, solą i koperkiem. Zalej gołąbki. Wyłóż po 3 ziela angielskie oraz 3 liście laurowe.
Piecz w piekarniku przez 25 minut.
Podawaj z ugotowaną kaszą pęczak oraz surówką z kapusty pekińskiej z sosem na oleju lnianym.
- Gołąbki
- Gołąbki bez zawijania
- Szarma
- Sos pomidorowy do gołąbków
- Gołąbki z młodej kapusty
- Gołąbki z kapusty włoskiej
- Gołąbki z piekarnika
- Gołąbki wegetariańskie
- Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
- Gołąbki z kapusty pekińskiej
- Gołąbki w sosie pomidorowym
- Gołąbki z ziemniakami
- Oszukane gołąbki
- Gołąbki z kaszą jęczmienną
- Gołąbki z ryżem
- Farsz do gołąbków
- Dolma
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Gołąbki
Więcej informacji na temat dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie koperkowym w wersji dietetycznej to pyszne i zdrowe danie. Podane z kaszą pęczak i surówką ze świeżych warzyw to pełnia witamin.
Jeżeli nie jesteś fanem ryżu brązowego użyj dowolnej innej pełnoziarnistej kaszy lub innego ryżu. Zapewnisz w ten sposób wysoką ilość błonnika. Surówka ze świeżych warzyw podana z sosem na bazie oleju lnianego wzbogaci potrawę o niezwykle cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Te danie jest szybkie, pyszne oraz niezwykle sycące.
Alergeny w dietetycznych gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Lista alergenów dla dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Super przepis na zdrowy posiłek. Chude mięso jest źródłem białka. Ryż brązowy to wspaniałe źródło złożonych węglowodanów. Świeża sałatka z olejem lnianym jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.