Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Opublikowano: 21.05.2021 r., 12:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie koperkowym w wersji dietetycznej to pyszne i zdrowe danie. Podane z kaszą pęczak i surówką ze świeżych warzyw to pełnia witamin.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
357 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ryż brązowy (50 g)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Kapusta biała (150 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (300 g)
  • Bulion drobiowy (100 g)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym krok po kroku

Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj drobno cebulę, kapustę oraz czosnek. Podsmaż przez 10 minut warzywa na patelni. Przestudź. Ugotuj również ryż al dente.

Mięso wymieszaj razem z przyprawami (oprócz koperku, ziela oraz liści laurowych). Dodaj jajko, ugotowany ryż oraz podsmażone warzywa. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystko dłońmi. Uformuj kilka niewielkich kotletów.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.

Wyłóż do naczynia żaroodpornego gołąbki.

Jogurt wymieszaj z bulionem, solą i koperkiem. Zalej gołąbki. Wyłóż po 3 ziela angielskie oraz 3 liście laurowe.

Piecz w piekarniku przez 25 minut.

Podawaj z ugotowaną kaszą pęczak oraz surówką z kapusty pekińskiej z sosem na oleju lnianym.

Jak oceniasz przepis na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie koperkowym w wersji dietetycznej to pyszne i zdrowe danie. Podane z kaszą pęczak i surówką ze świeżych warzyw to pełnia witamin.

Jeżeli nie jesteś fanem ryżu brązowego użyj dowolnej innej pełnoziarnistej kaszy lub innego ryżu. Zapewnisz w ten sposób wysoką ilość błonnika. Surówka ze świeżych warzyw podana z sosem na bazie oleju lnianego wzbogaci potrawę o niezwykle cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Te danie jest szybkie, pyszne oraz niezwykle sycące.

Alergeny w dietetycznych gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Lista alergenów dla dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Super przepis na zdrowy posiłek. Chude mięso jest źródłem białka. Ryż brązowy to wspaniałe źródło złożonych węglowodanów. Świeża sałatka z olejem lnianym jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
123.33
357.67
Białko (g)
12.36
35.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
7.08
20.53
Węglowodany przyswajalne (g)
6.49
18.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
5.15
14.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
5.80
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
9.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
5.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
3.76
Cholesterol (mg)
52.68
152.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
20.76
60.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.84
16.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.49
Witamina E (mg)
0.13
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.09
58.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.39
9.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.96
43.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.33
18.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
203.88
591.25
Potas (mg)
218.80
634.53
Wapń (mg)
70.97
205.82
Fosfor (mg)
157.05
455.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.61
65.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.31
Cynk (mg)
1.54
4.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Koszt składników
53.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ryż brązowy
50 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 50 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kapusta biała
150 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
300 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
53.10